Sådan kan du bruge julen til at blive klogere på dig selv.

Skrevet d. 7-12-2017 12:29:50 af Pernille Louise Salling - Psykoterapeut MPF, Familieterapeut/-rådgiver, Mentor

En klient sagde for nylig til mig: ”når det er juletid, ser jeg virkelig alle problematikkerne i min familie”. Det giver rigtig meget mening, fordi julen ofte er forbundet med mange følelser, og der er er forventninger fra mange sider. Måske kender du til, at julen bringer nogle følelser frem hos dig og dine nærmeste der har ligget og ulmet hele året?  For når vi endelig er sammen, så skal vi rigtig hygge os! Men det er langtfra altid så let.


Er dine forventninger realistiske?

Vi ser ofte i reklamerne og i amerikanske film at juletiden forløber ganske idyllisk, men det kan være lidt af et kunststykke at praktisere i virkeligheden, og det kan være svært at få det, som man vil. Især hvis man er mange parter samlet og skal rumme mange forskellige personligheder, familieformer og generationer, fx den sammenbragte familie, singlen, børnefamilien, svigerfamilien der hver især har forskellige forventninger, traditioner og følelser.

Der kan være mange grunde til, at julen ikke forløber, som ønsket – måske får du ikke fordybet dig i nære samtaler, måske ødelægger børnenes uro nydelsen ved julemiddagen, eller du gør tingene anderledes end svigermor. Skuffede forventninger bliver let til vrede eller tristhed, og derfor oplever mange langt flere konflikter i julen end ellers.


Tag det i opløbet og find jeres egen model for hvordan julen skal være.

Især mange børnefamilier kender til at kalenderen er proppet med julearrangementer i december måned. Giv dig og dine nærmeste lov til at mærke efter hvad og hvor meget du/I kan holde til. Mærk efter hvad der er vigtigt for dig for at du kan være rigtigt til stede ved julearrangementerne og have det godt, og lav en forventningsafstemning (gerne et stykke tid inden selve julemiddagen). Det er ikke sikkert at vi får alle vores behov og ønsker opfyldt, men ved at tage os selv alvorligt og tage vare på vores følelser og også lytte til hinanden, kan vi undgå at der bliver en eksplosionsagtig eller trykkende stemning juleaften.


Vær opmærksom på dine følelser i julen.

Julen er en glimrende anledning til at lære dig selv bedre at kende. Tag dine følelser alvorligt og prøv at rumme og acceptere at de er der. De går alligevel ikke væk af at du prøver at lægge låg på. Hvad enten du mærker ensomhed, savn efter dine kære som du har mistet, længsel efter nærhed, kontakt eller kærlighed, du føler dig udenfor osv., så vid at dine følelser måske prøver at fortælle dig, at der er noget du skal tage hånd om i dig selv. Og selvom det er hårdt, kan julen være en øjenåbner og vise dig vejen til, hvilke temaer, du kan arbejde med i det nye år.


De bedste hilsner fra

Pernille Salling

Psykoterapeut MPF og familieterapeut

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.