Skrevet d. 7-1-2018 21:58:50 af Jonas Borup - Psykoterapeut MPF, Stressterapeut, Gestaltterapeut, Coach
Hver tid byder på udfordringer for os mennesker. Nutidens største udfordring handler om vedvarende og konstant aktivering af menneskets grundlæggende trussel og lystsystem. Vi taler om to forskellige steder i hjernen, der hos os moderne mennesker aktiveres mere vedvarende end nogensinde før.
Trusselsystemet, der evolutionært er udviklet for at registrere farer, aktiveres af de mange ændringer, skift og omstillinger vi konstant bombaderes med. Lystsystemet er akkurat som trusselsystemet under stort pres. Likes på Facebook, forbrug - alt det vi kan opnå. Aldrig tidligere har vi mennesker oplevet så konstant og vedvarende aktivering af disse to dele af vores hjerne.
Hjernes tredje system handler om ro, nærvær og tryghed. Roen, nærværet og trygheden kan vi tildels opnå alene og i særdeleshed i vores helt nære, tætte og betydningsfulde relationer.
Mange af nutidens klienter, der opsøger terapi med symptomer på stress, angst og mistrivsel kommer med ubalance i ovennævnte systemer. Psykoterapeuter og psykologer ved det - de forskellige terapeutiske retninger udvikler modeller og tilgange, der støtter klienter til at tage hånd om ovenstående.
Psykologer og psykoterapeuter inden for kognitiv terapi byder ind med compassion fokuseret terapi. Psykologer og psykoterapeuter inden for det psykodynamiske og gestaltterapeutiske område er optaget af den neuroaffektive udviklingspsykologi og NARM. Svend Brinkmann taler om det på sin facon. Andre indtager avisspalter og slår det op som om de peger på noget helt unikt - teorierne bag er oftest de samme.
De fleste er optaget af hvordan moderne mennesker fastholder ro, nærvær og dybde i hverdagslivet og livet generelt. De fleste er klar over vores hjerner har brug for ro, tryghed, nærvær og sunde nære relationer - at dette for mange er en kæmpe udfordring her i det moderne liv.
Mange er især optaget af det relationelle aspekt. Dels fordi det måske har været overset i dele af den psykologiske forskning. Dels fordi vi med tilknytningsteorien og hjerneforskningen ved tryghed kan tillæres - vi ved hvordan nærende og givende relationer hjælper os til at reducere utryghed og usikkerhed. Vi er tilmed klar over de beroligende signalstoffer, der frigøres i ægte relationel kontakt.
Som indehaver af Terapihuset København, psykoterapeut og privatperson er jeg som mange andre optaget af emnet og har mine bud. For mig handler det om at træffe valg, også at nøjes, stå fast og forstå begrebet awareness. Pauser, sund berøring - Og det at kende forskel på dyb glæde og det mere kortvarige kick. Det handler også om relationer. At stå ved sig selv i relationer, finde trygheden i relationer. Lære at mærke egne behov, tage ind og sætte grænser når "nok er nok" - lad os sige at være tilstede med hele kroppen.
Følg med på min side, følg mig på min facebookside - og kontakt mig gerne for videre dialog.
Jonas Borup
Psykoterapeut og indehaver af Terapihuset København.