Mildhed og nænsomhed

Skrevet d. 8-11-2014 09:44:33 af Anne Karina Busch - Psykoterapeut

Hvis ikke vi fra barnsben har lært at tage os kærligt af os selv, kan det være rigtig svær at gøre som voksne. Måske går du og slår dig selv oven i hovedet, hver gang du "træder ved siden af". Det kan være fordi du har sagt noget forkert, på den forkerte måde, du har spist noget forkert, du har ikke motioneret nok, du har ikke reageret på den rette måde ...... Ja, som du kan se, er der endeløse grunde til at bebrejde os selv en hel masse, hvis det er det, vi har mødt og lært i vores opvækst. Og det er rigtig hårdt for psyken og helbredet i længden- at blive udsat for evige bebrejdelser.

Og der er kun en der kan stoppe bebrejdelserne - og det er dig!!

Selvfølgelig vil jeg som PSYKOTERAPEUT anbefale dig at gå i individuel og/eller gruppeterapi og netop arbejde med denne side i dig. Finde ud af hvor den kommer fra og hvordan du på stille og nænsom vis, kan begynde at ændre din indstilling til dig selv fra at være bebrejdende til at være mere mild og nænsom og overbærende.

Forestil dig lige nu, hvordan det ville være, hvis du med mildhed og nænsomhed kunne bære over med dig selv, når den indre bebrejdende stemme kommer i stedet for at lade dig kyse.

Måske er du ikke parat eller har lyst/mod på at gå i terapi.... så har jeg en lille øvelse til dig:

Sæt dig på en stol i et roligt område. Mærk dine fødder i gulvet, mærk støtten fra stolen og giv dig selv lov til virkelig at give dig hen til støtten fra stolen.

Måske du skal lukke øjnene og lige nu fokusere på dit åndedræt. Mærk hvordan det fungerer helt af sig selv- du skal ikke huske at trække vejret. Det sker helt automatisk.

Forestil dig nu, at du sidder med et lille nyfødt barn i armene. Det hviler fuldkommen trygt og roligt i dine arme og ser med tillid på dig. Mærk hvilke følelser du kommer i kontakt med. De fleste mennesker kan godt mærke mildhed og nænsomhed i den situation. Måske har du dine grunde til ikke at kunne det. Så vil jeg foreslå, at du " blot" tuner ind på de følelser og lader dem fylde dig helt op.

Bliv siddende en god rum tid og mærk disse følelser af mildhed og nænsomhed. Og mærk hvad det gør ved din krop og psyke at blive fyldt op af disse "blide" følelser.

Måske du kan forestille dig, hvor anderledes det vil være at være dig, hvis du i stedet for bebrejdelser kan se på dig selv med mildhed og nænsomhed også når du kommer til at sige eller gøre noget, der på en eller anden måde påvirker andre mennesker. Jeg kender dig ikke, men jeg er sikker på, at du gør det bedste du overhovedet kan og har lært. Og mere er der ingen der kan forlange af dig- heller ikke dig selv.

GOD FORNØJELSE!

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.