Manglende søvn og den stress det medfører - hvad kan jeg gøre?

Skrevet d. 10-3-2019 11:30:26 af Henrik Rasmussen - Coach

Vi sover mindre. I 1942 klarede otte procent af befolkningen sig med under seks timers søvn. I dag er det over halvdelen af befolkningen. Det er som om vi som samfund er på vej hen i retning af det ligefrem er status at have travlt. Det er for mange virksomheder og privatpersoner resultatgivende med høj effektivitet og produktivitet. Men hvis resultatet er sygemeldinger og et nedbrudt immunforsvar er der noget i ligningen , der ikke holder.             

Det er som om vi allesammen kender til problemet omkring det at sove for lidt og de fysiologiske omkostninger det har både på den korte, men også på den lange bane. Det er et samfundsproblem ingen gør noget ved. Det tænker jeg, at jeg med min viden kan og vil være med til at lave om på. Udover viden skal der også på sigt ændringer til på samfundsniveau og på respektive enheder som uddannelses institutioner og arbejdspladser. 

Lad det være sagt med det samme: At ændre på sine søvnvaner er som med livsstilsændringer. Først går du på opdagelse i, hvad der reelt set sker ifht. søvnen (vanelandskabet). Derefter kan der arbejdes med at bryde det mønster og det kan være energikrævende, fordi hjernen nu skal til at bruge energi på at være bevidst - ikke kun én eller to dage, men over længere tid indtil det gamle mønster er brudt og et nyt er indarbejdet.

De fysiologiske mekanismer, der indtræder ved for lidt søvn er ens for alle. Jeg vil kort her give to fakta om, hvad manglende søvn bevirker og derefter fire ting kvalitets søvn giver dig. Dette fordi jeg tænker der er mere at hente i det du kan opnå.

1: efter en enkelt nat med under fire timers søvn falder dit niveau af "dræber celler" med 70%. Ergo dit immunforsvar forringes markant. 

2: Der er en klar sammenhæng mellem dårlige beslutninger og manglende søvn. Endvidere en øget trang til at indtage flere kalorier (+300-500) og fødevarer med høj energitæthed. I studier viste det, at under fem timers søvn i én uge for nogle deltagere betød en vægtstigning på 0,8 kg. 

Hvad giver det mig at sove (ikke altid mere, men have mere kvalitet i min søvn):

1: øget vitalitet.

2: Lagring af information og viden optimeres.

3: Bedre mulighed for kroppen ifht til at genopbygge skader på celler og væv.

4: En stabilitet ifht til at følge vores indre cirkadiske ur og dermed en krop, hvis hormon system fungerer efter hensigten.

Der kan være mange årsager til, hvorfor vi ikke kan sove eller vågner op i vores søvn. For mange mennesker kan det være forbundet til tankemylder og bekymringer. Mange af de tanker er ofte relateret til arbejde. 

Hvad får din virksomhed ud af et oplæg om søvn?

1: Glade og tilfredse medarbejdere med (mere) overskud til arbejdsopgaver og kolleger. 

2: mulighed for at ændre på arbejdsgangen set ifht til respektive medarbejderes funktioner og ressourcer. Måske er sidder der medarbejdere med svære opgaver om eftermiddagen, der kunne være langt mere effektive, hvis de kunne laves om formiddagen og omvendt (blot ét eksempel).

3: mindre sygefravær.

4: samme resultater, men med mindre stress? bedre resultater grundet skarpe og friske medarbejdere. 

5: Bedre beslutninger i organisationen som helhed.

Hvad får jeg som privatperson ud af at få coaching på søvn?

1: Et bedre helbred.

2: mere overskud og livskvalitet som jeg kan dele ud af til min familie, min sport, venner eller sport.

3: som aktiv idrætsudøver /elite atlet en bedre recovery og dermed mulighed for bedre performance.

4: mindre stress og redskaber til at mestre perioder med søvnbesvær.

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du/I har brug for hjælp i form af coaching eller oplæg. DER ER HJÆLP at hente og husk, at det ikke at kunne sove ikke er en "resten af livet" tilstand. 

Henrik.
 

 


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.