Lær at styre dine tanker

Skrevet d. 23-10-2017 11:49:46 af Doris Skovrup - Familieterapeut/-rådgiver, Psykoterapeut

HVAD ER METAKOGNITIV TERAPI?

Meta kognitiv terapi, eller MCT i forkortelse er en ny måde at anskue psyken på. I denne terapi form ser vi på psyken, på samme måde som man ser på et skrabet knæ, i modsætning til så mange andre terapi former der ser psyken som en rygsæk vi bør rydde op i. Dette gøres bedst ved at tømme den og vende den på vrangen, vi skal tale om og ændre vores tanker omkring de ting der ligger gemt i vores rygsæk.



Metakognitiv terapi har som sagt en anden holdning til det, den anskuer vores psyke som resten af vores krop. Kroppen hos os mennesker er i stand til at hele sig selv, så hvorfor skulle vores psyke ikke også være det? For at vende tilbage til det med knæet, hvis vi piller for meget i såret på knæet heler det aldrig og danner ar, det samme gør sig for MCT gældende med psyken, hvis vi piller for meget i den heler det aldrig. Derfor handler det om at vi må begrænse hvor meget vi piller i den, og hvor meget vi tillader os selv at pille/gruble over den. MCT handler altså om at tænke mindre og leve mere, at lære at begrænse sig i forhold til de grublerier der er forbundet med de lidelser vi som mennesker nu døjer med.

 

MTC’S VIRKNING

MTC er en evidens baseret terapiform, det er klinisk bevist at denne måde at behandle på giver resultater. 80% af de mennesker der kommer i behandling med MCT bliver fri for deres lidelse, hvor i mod tallet for andre terapiformer kun er op i mod 50% af de behandlede der bliver fri for deres lidelse.



MTC er en metode der er bygget op omkring et kognitivt opmærksomhedssyndrom, i forkortelse en CAS. Dette syndrom kan forklare hvordan vi som mennesker modtager, opfanger og bearbejder forskellige input der kommer til os. Det er også i denne CAS vi skal ind og arbejde hvis vi skal blive bevidst om hvor meget vi grubler over de input vi får og hvordan vi grubler over dem. Dette kan MTC være med til at belyse, og i samarbejde med en uddannet terapeut kan MTC hjælpe dig videre til et bedre liv, hvor du ikke blot lærer at leve med dine symptomer, men kommer til at leve et liv hvor dine symptomer slet ikke påvirker din hverdag.

 

EKSEMPLER PÅ METAKOGNITIONER:           

"JEG HAR INGEN KONTROL OVER MINE TANKEPROCESSER. DE STYRER MIG"                         

"MINE NEGATIVE FØLELSER FORHINDRER MIG I AT GØRE DE TING, SOM JEG VIL/SKAL GØRE."

 

OVERORDNET MÅL MED METAKOGNITIV TERAPI:              

MÅLET ER AT LÆRE PERSONEN TIL AT SKABE ET ANDET FORHOLD TIL SINE TANKER OG FØLELSER.          

LÆRE AT STYRE, HVAD VI STILLER OP MED VORES TANKER OG FØLELSER.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.