Lær at holde af dine skyggesider

Skrevet d. 3-4-2019 11:10:54 af Pernille Louise Salling - Psykoterapeut MPF, Familieterapeut/-rådgiver, Mentor

Skyggesider er de sider af din personlighed, som er gemt “i skyggen” af resten af personligheden. Oftest er det de personlighedstræk du holder mindst af og derfor skjuler.

Måske kender du til at der er visse karaktertræk der sætter en hård og kritisk indre dialog i gang i dig? Fx ”jeg bør være mere flittig, få trænet mere osv. Dine tanker påvirker dine følelser og handlinger. Derfor er din selvopfattelse afgørende for dit psykiske velbefindende.

De sider, du ikke bryder dig om ved dig selv bliver til skyggesider, og dermed enkelt fortalt til ubalancer, uforløste længsler og ressourcer du ikke har adgang til.

Enhver side af dig har en betydningsfuld funktion i dit liv.

Alle dele af din personlighed har en funktion, også de sider af dig, som du ikke synes er ”pæne”. Det er ikke det samme som at de er hensigtsmæssige i alle situationer. Din vrede eller arrogance kan fx have til formål at beskytte dig mod at blive såret igen. De sider du ikke bryder dig om ved dig selv, kan ofte være sider af dig, hvor du ikke blev ”set” af dine forældre, og kan derfor være forbundet med stor smerte.

Ud fra hvordan du er blevet mødt tidligt i dit liv, har du sluttet, hvilke sider af dig, der er ønskværdige og hvilke du ikke har glæde af at besidde.

Når der er sider af din egen personlighed du afskyr eller fornægter, kan du risikere, at du kompenserer for dine skyggesider ved at lave et nytårsforsæt om at holde dig i form, når din akilleshæl i virkeligheden er dit upassionerede ægteskab.

Hvordan bliver du bedre til at holde af dig?

Du kan ikke skabe forandring eller ændre det, du ikke har erkendt. Det kræver hardcore ærlighed at spørge sig selv om:

·       Hvad fungerer ikke i mit liv?

·       Hvad er jeg træt af?

·       Hvilke områder af mit liv er jeg utilfreds med?

Det viser sig måske ved nærmere undersøgelse, at den måde du har taklet situationen på, både din usikkerhed, din arrogance, vreden og småligheden har et formål – fx mod at blive såret igen. Du har gjort det bedste du kunne i den givne situation.

Hvad skal du gøre i stedet?

Nogle gange skal vi gå igennem mørket for at komme ud i lyset og kunne føle friheden. Når du bliver mere nysgerrig på sider af dig selv, kan du begynde at undersøge hvor de kommer fra, er det din ”indre stemme” eller i virkeligheden dine forældres eller andres? Hvad har fx usikkerheden eller vreden hjulpet dig med? Hvad ligger til grund for denne side i dig, og har du stadig brug for den som din beskytter?

Nysgerrighed på dine skyggesider er det bedste råd jeg kender.

  • Hvordan kan det være, at jeg bliver så afvisende i denne her situation? Det er ikke en side af mig, jeg bryder mig om. Hvad er det mon godt for?
  • Ih, nu bliver jeg ked af det igen – jeg tuder hele tiden – men hvad er jeg mon ked af? – Hvordan er det hjælpsomt for mig at være ked af det nu? Der må være en god grund til det?

Praktisk øvelse:

Prøv om du kan skabe en stille stund

Hvad mærker du?

Bliv lidt længere i de følelser, du ikke bryder dig om.

Vær sammen med dem, sådan rigtigt.

Hvor mærker du det i kroppen?

Tillad både følelser og kropssansninger at folde sig mere ud. Det kan være, at du vil opdage og ikke mindst mærke noget nyt om dem.

Hvis du mærker din grænse for hvor længe du kan være i det, eller det bliver for ubehageligt, skal du respektere dette.

Har du fået lyst til at lære mere om dig selv og dine skyggesider at kende, er du meget velkommen til at kontakte mig.

De bedste hilsner,

Pernille Salling

 

 

 

 


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.