Skrevet d. 8-3-2018 12:47:03 af Marie Hyltén-Cavallius - Coach, Stresscoach, Mentaltræner, Mentor, Stressterapeut, Terapeut, Business coach, MBSR mindfulness instruktør, Metakognitiv terapeut
Måske denne overskrift kan virke lidt provokerende, for selvfølgelig har vi brug for ro, når vi er stressede. Udfordringen er dog, at ro er netop det et stresset sind har svært ved at give sig hen til! Når det virkelig rumsterer indeni og vi er fyldt op af svære følelser og tanker, kan stilhed virke som insisterende larm. Det skyldes, at kroppen har tændt for et fysiologisk alarmberedskab, der simpelthen ikke forstår betydningen af hvile, men i stedet er gearet til kamp eller flugt. Se blot hvor mange stressede mennesker, der lider af søvnproblemer. Det kan være rigtig svært at finde hvile, når man har stress!
Derfor er det ikke altid, at en sygemelding og Netflix derhjemme på sofaen, er den bedste løsning for en stressramt medarbejder.
En stresset medarbejder har brug for hjælp og støtte
I mine øjne, kan mange sygemeldinger erstattes med førstehjælp - i princippet på samme måde, som hvis vi faldt om på gaden. Stress er en tilstand, som er svær at komme ud af alene og derfor skal vi have hjælp til at tage det første skridt på vejen mod heling. Nogen skal støtte os i at bryde med nogle uhensigtsmæssige vaner og måder at tænke på og det kan hverken sofa eller Netflix hjælpe os med. Vi har brug for kompetent og aktiv førstehjælp til at genopdage kroppens hvileknapper, stoppe et bekymringshjul der er løbet løbsk og genfinde vejen til overblik. Først derefter er vi klar til at igen at tage ansvaret for vores eget liv og vurdere, hvad der skal til for at komme godt videre. Men, uden førstehjælp er det svært at nå dertil.
Her lægger jeg bestemt ikke op til, at virksomheder skal undlade at sygemelde deres medarbejdere over en bred kam. Der er ikke to stressforløb, der er ens og derfor er vi nødt til at se mere nuanceret på løsningerne for den enkelte. Min pointe er, at en sygemelding for nogen kan virke som brændsel på bålet og ende med at forværre stresssymptomerne. Når vi overlades alene med vores bekymringer, kan der nemlig ofte ske det, at tankerne begynder at vokse og det er ikke hensigtsmæssigt, når vores hjerner i forvejen er overbelastede af svært tankeindhold.
Teknikker til at stoppe stress
Dengang jeg selv var sygemeldt med stress var jeg udelukkende BRÆNDSEL og BÅL! - et virvar af forvrængede grublerier over min arbejdssituation og bekymringer om fremtiden, der ikke indeholdt en løsning. Efter et stykke tid traskede jeg ned til en psykolog som sagde til mig: "Du skal ikke side derhjemme og kukkelure. Du skal købe dig en stor cafe latte og sætte dig ud i solen på en bænk." Hun forstod ikke, at jeg simpelthen ikke evnede den kraftanstrengelse det var og i øvrigt ikke havde synderligt behov for at udstille min elendighed... og så med en cafe latte i solen! Men alligevel havde hun fat i noget. Jeg vidste godt, at jeg ikke fik det bedre af at sidde alene derhjemme. Sagen var bare, at jeg ikke kunne knække koden selv. Jeg havde brug for hjælp til at bryde mine mønstre. Jeg havde brug for én der ikke arrogant dikterede, hvad jeg skulle gøre og hvad jeg ikke skulle gøre, men virkelig forstod hvad der skete med mig. Én der kunne give mig de input jeg havde brug for, så jeg blev i stand til at ændre min situation. Det var anden gang jeg var sygemeldt på grund af stress! Jeg var ikke blevet klogere af at sidde derhjemme i sofaen. Tværtimod fortsatte jeg efter min første sygemelding ufortrødent mit vanvittige ridt og faldt præcis samme sted, som jeg var landet første gang.
Forskellen mellem "RO" og "HJÆLP TIL AT FINDE RO" er stor!
Så når vi under en sygemelding bliver overladt til et overophedet nervesystem, der ikke forstår at indtage ro som medicin, kan vi være fanget i et svært paradoks, hvor det pludselige møde med hjemmets stilhed kan ende med at skabe endnu mere uro. Det bliver vi ikke raske af! Samtidig bliver vi ikke klogere på, hvordan vi fremover kan handle os ud af de situationer der skaber stress, hvis vi ikke får teknikker til at stoppe vores endeløse grublerier og bekymringer.
Det kan være ganske voldsomt at blive revet væk fra kolleger og arbejdsopgaver fra den ene dag til den anden. For mange er arbejdet en stor del af deres identitet og derfor kan en sygemelding ofte være forbundet med oplevelsen af et dybt personligt nederlag. Hvis vi vil knække stresskurven, skal der derfor flere løsninger til, som er tilpasset den specifikke situation. Fagpersoner og ledere må i den sammenhæng forstå, at stress ikke nødvendigvis kræver ro, men HJÆLP til at finde ro og at der deri ligger en kæmpe forskel.
Marie Hylten-Cavallius