KENDER DU FØLELSEN AF LAVT SELVVÆRD?

Skrevet d. 10-1-2018 20:54:59 af Trine Busk - Psykoterapeut, Stresscoach, Coach, ID psykoterapeut

KENDER DU FØLELSEN AF LAVT SELVVÆRD?

Vores selvfølelse er afgørende for vores psykiske, sociale og fysiske trivsel og helbred.
Jeg oplever, at langt de fleste af de klienter, der kommer i terapi hos mig, er i en periode i deres liv, hvor selvfølelsen på den ene eller anden måde er kommet i ubalance.
Klienten lider af stress, depression, angst og/eller lavt selvværd samt manglende glæde ved livet og følelsen af ikke at være god nok.

VI SKELNER MELLEM SELVTILLID OG SELVVÆRD

SELVTILLID er den selvfølelse, vi får gennem vores evner, færdigheder, udseende, status, præstationer og succes.

SELVÆRD er den selvfølelse, vi opnår ved at føle os værdifulde og betydningsfulde i forhold til andre.

Vi får det nervesystem, følelsesliv, fornemmelse for vores krop, tillid og selvforståelse som vores tidlige omsorgsgivere giver os mulighed for.
I de fleste tilfælde er det mor og/eller far.

Der kan være flere årsager til at, vi rammer ind i den lave selvfølelse, eks. dårlig chef, en usund partner, mobning, skilsmisse, afskedigelser olign.

Når vi mister os selv, er vi endnu mere disponible for at blive ramt af stress, depression og angst.
Vi har mistet evnen til at sige fra og mistet evnen til at vurdere, hvad der er godt for os. Vi kender ikke længere vores egne behov. Vi bliver selvkritiske og vores egen indre dommer er blevet den værste fjende.

HVAD KAN DU BRUGE TERAPI TIL?

Igennem samtale finder vi frem til hvad årsagen er til din ubalance.
Denne bevidsthed er første skridt mod langvarig forandring. Uden denne indsigt, er det ikke muligt ændre på noget og du vil typisk lande det samme sted igen.

For mange klienter handler det om at bryde med identifikationen, altså det vi identificerer os selv med - den historie vi fortæller om os selv.

Vi arbejder hen imod det, vi i ID terapi kalder det kreative selv, som er vores bevidste vilje. Vi lærer vores kropsfornemmelser at kende samt følelser, værdier og behov. Herfra kan vi reagere modent og ansvarsfuldt, vi tør stå ved vores tanker og følelser, uden at være identificeret med dem. Vi er bevidste om vores former/roller og er ikke afhængige af, hvad andre tænker og syntes om os. Vi tager os selv mere alvorligt og bliver i stand til at sige fra, når der er behov for det. Altsammen ting der bidrager til den gode selvfølelse og heraf et bedre selvværd.

Har du lyst til at høre mere om hvad jeg kan bidrage med, er du meget velkommen til at kontakte mig.


Tak fordi du læste med.

Trine

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.