I en forebyggende indsats mod stress skal vi lære at lytte til kroppen...

Skrevet d. 14-3-2017 12:45:11 af Marie Hyltén-Cavallius - Coach, Stresscoach, Mentaltræner, Mentor, Stressterapeut, Terapeut, Business coach, MBSR mindfulness instruktør, Metakognitiv terapeut

Du er lige stået op og er allerede i en hektisk strøm af gøremål: Madpakker, en vigtig præsentation på arbejdet og gud ja; ForældreIntra… var der ikke noget med en fødselsdag… Alle lyde er højere end de plejer at være i dag, og du hører dig selv bede ungerne om at skrue ned for Ramasjang med en skinger stemme. ”Hvorfor har I overhovedet tændt for fjernsynet? Vi har travlt!” Du dækker bord til morgenmad, men har mistet overblikket over, hvad du var i gang med. ”Hvor er nu den karklud, du skulle bruge til at tørre køkkenbordet af med? Det er som om hukommelsen nyder at drille dig i dag. Sådan har det faktisk været i lang tid, når du tænker efter. Du er blevet mere og mere afhængig af lange huskelister, som mekanisk minder dig om næste punkt på en uendelig dagsorden. Du har en sitrende fornemmelse af rastløshed og så er der den forbandede skulder, der bare bliver ved med at gøre ondt. Du har efterhånden altid ondt et sted i kroppen... ”Hvad sker der egentlig med mig?”, tænker du og åbner køleskabet. Bingo, på øverste hylde havde du lagt den... karkluden!

 

Dette er blot et af mange eksempler på, hvordan stress viser sit grimme ansigt. Hukommelsen begynder at svigte os og kroppen reagerer med at sende signaler…” lyt nu til mig, det er alvorligt!”, siger den, ”du er overbelastet og skal hvile!”… men vi lytter ikke, for vi har glemt hvordan man gør. Vi kan faktisk dårligt nok mærke os selv fra hovedet og ned.

 

En kombination af coaching og yogaterapi

Netop fordi stress både viser sig mentalt og fysisk, må et kropsligt fokus altid have en central plads i arbejdet med at forebygge og behandle overbelastninger og stress. I mit arbejde med work-life balance lægger jeg vægt på, at mine klienter ved hjælp af coachingsamtaler, får nogle brugbare redskaber til at mestre en svær balance mellem privatliv og arbejde, men jeg vægter i lige så høj grad den fysiske side af overbelastningen. Hvis ikke kroppen får redskaber til at berolige nervesystemet og lærer de første fysiske tegn på overbelastning at kende, ved den ikke hvad den skal lytte efter, hvis presset igen bliver for stort. I mit arbejde kombinerer jeg derfor i relevante sammenhænge coachingsamtaler med restorativ yogaterapi, som giver kroppen redskaber til at forebygge stress.

 

Hvad er yogaterapi

Yogaterapi går ud på at arbejde med kroppens blokeringer, så du får redskaber til at bringe dig selv til hvile. Det er redskaber, der lærer dig at lytte til kroppen og tune ind på, hvad du skal lytte efter, så du igen kan blive venner med din fysik og dit mentale beredskab. Yogaterapien giver dig dermed en førstehjælpskasse til stresshåndtering, som du kan bruge til at stoppe op i tide og mærke efter, hvad en varig overbelastning gør ved dig. Yogaterapien lærer dig at aktivere den del af dit nervesystem som arbejder, når du er afspændt og i ro - det parasympatiske nervesystem-, som opløser de stresshormoner vi har i kroppen og genskaber et sundt mentalt og fysisk balancepunkt. Yogaterapien lærer dig at trække vejret, udføre beroligende stræk og at få etableret en meditativ praksis, som kan hjælpe dig med at håndtere travlhed i hverdagen.

 

Hvilke metoder bruger jeg i yogaterapi?

I yogaterapeutiske trænings- og behandlingsforløb anvender jeg teknikker fra restorative yogaformer og Yin yoga. Jeg guider dig igennem en række siddende og liggende stillinger med brug af redskaber som for eksempel blokke, bolsters, tæpper og hynder. Jeg har særligt fokus på at smidiggøre bindevævet (fascia), blandt andet fordi stresshormoner ynder at putte sig netop der. Vi arbejder med en række hvilestillinger og passive stræk, hvor din krop overgiver sig til tyngdekraften. Under en session kommer du i en meditativ tilstand, hvor kroppens energibaner arbejder aktivt, mens du samtidig er fuldstændig afspændt i en rolig og indadvendt praksis. I den proces, lærer du at skelne mellem de signaler, der kommer fra din krop, og de signaler du rationelt former i dit sind. Denne skelnen giver et effektivt redskab, som du fremover kan bruge til at spotte de første tegn på ovebelastning, så du kan handle i tide inden et pres udvikler sig til stress.

 

Hvordan foregår yogaterapi?

Et stressforebyggelsesforløb indledes typisk med en til to coachingsamtaler og derefter yogaterapeutisk træning/-behandling efter behov. Forløbet afsluttes med en coachingsamtale, der følger op på den værktøjskasse, du har opbygget. Yogaterapien varer en time pr. session og foregår i en mindre yogasal i hyggelige og trygge omgivelser på Christianshavn. Der er også mulighed for, at jeg kommer til dig og afholder en session. Det eneste du skal tage med er behageligt løstsiddende tøj, som ikke strammer.

 

Du er velkommen!

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.