Hvad har et hold i ryggen med psykoterapi at gøre?

Skrevet d. 23-6-2017 14:21:13 af Keld Hansen, Ph.D. - Psykoterapeut MPF, Coach, Parterapeut

Kender du det at have et hold i ryggen eller ondt over lænden? Det kan komme som et lyn fra en klar himmel. Og lægen kan ikke finde en årsag eller begrundelse?

Når der ikke kan findes en fysisk forklaring på smerten, så kan det skyldes. at årsagen ligger et helt andet sted. Nemlig når vi ikke kan rumme vores følelser, og derfor ubevidst undertrykker dem. På det bevidste plan mener vi slet ikke at vi oplever følelser. Det gør vi bare ubevidst, og ubevidst omsætter vi følelserne til f.eks. smerte i kroppen. Ryggen eller lænden er nok det mest velkendte sted, hvor vi 'gemmer vores følelser', og lader dem komme til udtryk som smerte. Det er nemlig mere acceptabelt at have ondt i ryggen, end at tillade sig at mærke f.eks. sin vrede mod et andet menneske.

Med intensiv dynamisk psykoterapi kan vi arbejde med, at du bliver mere bevidst om dine ubevidste følelser, og jo bedre du bliver i stand til at rumme dine følelser, nok især vrede, jo mindre vil du opleve, at 'ondt i ryggen' vil dominere eller styre dit liv. 


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.