HJÆLP! Jeg kan ikke se mig selv i spejlet…

Skrevet d. 14-3-2019 18:24:03 af Nicolas Dziegiel - Mentor, Børn og unge coach


Flere og flere unge oplever at blive ramt af bumser også kaldet akne i teenageårene. For mit eget vedkommede stod det på i godt 3 år, og efter at have være til lægen for at få hjælp flere gange uden held besluttede jeg at tage det i egen hånd.

 

Mit største ønske var at kunne se mig selv i spejlet med et smil på læben...

 

Som alle andre teenagere ønskede jeg mig at være den seje, ham pigerne var vilde med og ham alle havde lyst til at være sammen med i og uden for skolen. Jeg ville være midtpunktet på fodboldbanen, og blive set som ham der altid havde overskud til at inddrage dem som blev holdt udenfor. Mit største ønske var at kunne acceptere mig selv, at kunne se mig selv i spejlet og sige "Du er god nok, som du er", desværre var det ikke sådan det skulle gå.

 

Pludselig blev jeg angrebet af bumser i hovedet og på ryggen. I ren frustration kom jeg til at prikke bumserne og på kort tid udviklede mit ansigt sig til en krigszone. Mit forhold til mig selv og mine skolekammerater ændret sig drastisk, pludselig havde jeg meget svært ved at se andre mennesker i øjnene, lysten til at snakke med pigerne var erstattet med frygt og angst for hvad andre mennesker tænkte om mig.

 

Jeg var bange for at blive gjort til grin og blive holdt udenfor - følelsen i maven var ubehagelig, og tanken i hovedet var "De andre vil ikke snakke eller være sammen med mig, fordi jeg ligner en krigszone i ansigtet" eller "Du er grim og dur ikke til noget, ingen har lyst til at snakke med dig"

 

Du er, hvad du spiser...

 

Jeg begyndte at interessere mig meget for min krop, og for hvad der var grunden til at jeg havde bumser. Mange kilder fortæller, at der kan være en hormonel årsag. Det viste sig også at mange alternative behandlere faktisk var sikker på, at de fleste tilfælde af bumser skyldtes den usunde mad mange unge spiser.

 

Derfor gik jeg til en kinesiolog som testede min krop og dens tilstand. Hun fortalte mig til stor overraskelse at alt kød, mælk, æg, kylling og slik var en stor del af oversagen til mit problem med urenhud. Hun sagde også med et lille kækt smil:

 

"Husk Nicolas - Du er, hvad du spiser. Dit system har meget svært ved at skille sig af med alt det forarbejdede mad du spiser - derfor prøver kroppen at skille sig af med affaldsstofferne igennem bl.a. ansigt, bryst og ryg."

 

Det lød jo meget fornuftigt, næste opgave var så lige at få det eksekveret i hverdagen. Min plan var følgende: A) Holde op med at drikke alkohol og sodavand. B) Begrænse de søde sager som slik, chips og kage til weekenden. C) Stop med alle former for mælke produkter. D) En 1/3 del grøntsager på tallerken til hvert aftensmåltid.

 

Chips er bare mere spænende en broccoli...

 

Der var store udfordringer forbundet med denne livsomlægning. Som 18-årig var det ikke nemt at ændre på de usunde vaner, der var blevet en stor del af min hverdag. I skolen købte alle mine kammerater toast, frikadeller og kakaomælk for øjnene af mig. Flere gange havde jeg stor lyst til chips og popcorn, det var særligt svært når der skulle hygges med film og computerspil. Det gik op for mig, at de interesser som jeg fandt sjove og hyggelige, alle sammen var forbundet med usunde madvaner.

 

Det var klart at mine skole kammerater havde svært ved at sætte sig ind i min problemstilling. Det var ikke dem som gik rundt med et "levende ansigt" på indersiden.

 

På de værste dage føltes det som om, at der kravlede edderkopper rundt på min hud, det var meget normalt at jeg vaskede mig i ansigtet 10-15 gange om dagen.

 

Nyt ansigt = Nyt liv med højere selvværd

 

Det var et langt sejt træk på over 2 år. Men at stå foran spejlet selvtilfreds og med det største smil var det hele værd. Tænk sig en gang hvad det kan gøre at fodre sin krop med sund mad. En postiv bivirkning var også at jeg blev mere humoristisk at være sammen med, og min holdning til livet blev generelt mere postiv.

 

Personligt var min største aha-ha oplevelse, at jeg pludseligt havde modet til at igangsætte en samtale, samtidig med at jeg kunne holde en naturlig øjenkontakt - WoW!

 

Det var som at komme tilbage til livet igen. Går vi frem til i år (2019), ser jeg med stor taknemlighed på min akne (bumser), denne hårde tid var årsag til at jeg ændrede min kost og fik et sundere syn på hvad der er godt, og hvad der ikke er godt at fodre kroppen med.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.