I mørket bliver drømmen skabt

Skrevet d. 6-3-2019 14:12:44 af Nicolas Dziegiel - Mentor, Børn og unge coach

Som teenager kan verden virke uretfærdig, og som om at alle de voksne er imod dig. Tilværelsen kan til tider virke meget mørk. Den gode nyhed er, at oftest bliver drømmen skabt i de mørkeste tider af dit liv.


Som teenager blev jeg ramt af fire år med store taleproblemer...  

Jeg kom 1 år senere i skole og de første år gik fint indtil 5 klasse, men så begyndte jeg at stamme – en rigtig HÅRD stammen, hvor jeg sad helt fast i sætningen. Værst var det, at skulle præsentere sig selv for nye lærere, nye elever m.v. – og jeg valgte at stikke af, når jeg vidste, at der var risiko for at møde nye eller jeg gemte mig under et bord derhjemme. 

Husker at jeg i 8 klasse blev sat på et stammekursus, hvor vi skulle præsentere os for vores forventningsfulde forældre, hvad vi havde lært i de 8 uger, som kurset varede. MEN jeg stod bare der, og kunne ikke sige noget som helst – helt låst – husker det som det var i går. Oplevede en del mobning i skolen, og en del ville ikke være sammen med mig fordi jeg var ham den mærkelige der stammede. Men så hørte mine forældre om hypnose og på 3 gange forsvandt min stammen med 70% – fantastisk – et helt nyt liv begyndte. Jeg fandt hurtig ud af at det hang sammen med min usikkerhed og lave selvværd.


Dumpet eksamen i 9 klasse…

Jeg startede på efterskole i 9. klasse og var spændt på hvordan det ville gå. Det var for første gang jeg skulle ud og socialisere med nye mennesker efter stammen. Der kom ikke mange ord ud af mig, det var kun få som jeg virkelig følte mig tryg ved at snakke med. Grundet on/off skolegang de første mange år af mit liv, endte det også med at jeg dumpede eksamen i 9 klasse, fik et gennemsnit på 5,0 efter den gamle skala hvor 6 var bestået. Desværre kom stammen stadig til udtryk ved præsentationsrunder og eksamener, stort set alle steder hvor jeg skulle være i fokus og snakke foran eller med mennesker. Det låste i halsen og jeg prøvede modløst at tvinge ord ud af munden..


Fra taleproblemer til en topplacering i landsdækkende talekonkurrence...

“Hvis den hårdt stammende dreng, som ikke kunne kigge nogle i øjnene - kan hive sig op til at stå på en scene og levere en tale foran forretningsfolk, så var jeg nået i mål med min proces om at kaste stammen af helvede til” - Nicolas, 23 år.

Jeg startede på handelsskolen, stadig med masser af usikkerhed på mig selv - og som mange andre teenagere udviklede jeg massiv akne i hele ansigtet, hvilket knækkede mig fuldstændigt! Nu turde jeg slet ikke snakke med folk eller præsentere mig, hele tiden fik jeg stemmer i hovedet der sagde “ Du ikke god nok, du er pisse grim, ingen gider at snakke med dig…“ 


Alligevel kom der en anden stemme som sagde “Gør det vildeste du kan, for at overvinde den stammen og det dårlige selvværd...”


Derfor besluttede jeg mig for at søge elevplads i en butik, med tanken om at her bliver jeg nødt til at snakke med kunderne – og kunne ikke komme udenom. Blev ansat i Holbæk Cykelcenter som salgsassistent-elev i butikken. Med lidt indkøring gik det super godt, jeg elskede at sælge til kunder og hjælpe dem med at finde det som passede til dem. Jeg var den bedst sælgende i butikken begge de år jeg var elev. En stor succesoplevelse! Det var dog ikke nok til at fortsætte, min chef sagde at jeg havde godt af at komme ud og prøve noget nyt.


Det var en tid hvor der skete en masse, jeg begyndte at få mere selvtillid. Meldte mig ind i et lokalt erhvervsnetværk i Holbæk, hvor de havde en talekonkurrence der hed “Den Gyldne Mikrofon”. Her skulle man holde en tale foran dommere og publikum i 5 minutter. 


Det var nok det mest grænseoverskridende jeg kunne forestille mig, men det tændte en glød i mig! Hvis den hårdt stammende dreng, som ikke kunne kigge nogle i øjnene - kan hive sig op til at stå på en scene og levere en tale foran forretningsfolk, så var jeg nået i mål med min proces om at kaste stammen af helvede til. 


Jeg stillede op og endte med at komme til finalen, som blev afholdt i Tivoli. Her måtte jeg stille mig tilfreds med at blive nummer 3 sammenlagt på landsplan. Mit mål var at vinde, helt fra den dag jeg tilmeldte mig - men hele min transformation var sejr nok.


Stemmen der kom fra mit indre, udsprang fra mit hjerte og var starten på en lysere og mere selvtillidsfuld tid. Det har været mit livs vigtigste lektie! Så hvis du skal tage EN TING med fra denne artikel, så er det at vejen til det fantastiske liv går igennem hjertet.


DU har min fulde støtte hen til en lysere og sjovere tilværelse - Gå efter drømmene <3.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.