Skrevet d. 30-1-2019 11:35:40 af Marie Hyltén-Cavallius - Coach, Stresscoach, Mentaltræner, Mentor, Stressterapeut, Terapeut, Business coach, MBSR mindfulness instruktør, Metakognitiv terapeut
Gennem livet gør fødderne et kæmpe arbejde for os. De knokler stædigt afsted og giver os oplevelser, vi aldrig havde fået uden at kunne gå og stå. Men hvor tit skænker vi egentlig vores fødder en kærlig tanke? Ikke ret ofte, vel? Det er synd, for netop vores fødder gemmer på en skat af redskaber til at komme i balance og forebygge stress, som vi kan bringe ind i en travl hverdag. Et fysisk redskab i stresshåndtering handler derfor om, at vi tager kontakt til vores fødder, hvor mærkeligt det end måtte lyde.
Når vi har lidt for meget om ørerne, kan et fokus på fødderne nemlig give adgang til at finde et fredfyldt sted, hvor vi har jordforbindelse og kan være dem vi er. Det er ikke underligt at mange metaforer knytter sig til netop fødderne. Vi taler om ”at have fast grund under fødderne”, ”at vende tilbage til vores oprindelige ståsted”, ”at have fødderne solidt plantet på jorden”, "at finde fodfæste"... Alle metaforer der på forskellige måder handler om at vende tilbage til sig selv i en mere autentisk udgave - at finde et sted, hvor der er plads til at være herre i eget hus. Netop det at finde ståsteder og slå rødder har vi de senere år fået fokus på i den offentlige debat takket være psykolog og professor Svend Brinkmanns skarpe bidrag. Dog skal vi også have den fysiske side af sagen med og det handler helt bogstavelig talt om, at fødderne skal have et fodbad en gang imellem og gerne lidt massage, hvis vi er rigtig gode ved dem. Alene det at lukke øjnene og tænke på sine fødder har en beroligende effekt.
Indenfor den zoneterapeutiske praksis, er det velkendt, at vi under vores fodflader har et detaljeret kort over menneskekroppen. Når vi trykker på bestemte reflekszoner, som det kaldes, kan vi altså stimulere forskellige dele af kroppen og herved skabe bedre forudsætninger for både mental og fysisk balance. Når vi er stressede, er vores nervesystem så påvirket, at vi har mistet vores naturlige balancepunkt og her kan fødderne give os en af mange nøgler til at generobre en ligevægt. De hjælper os med at tage de første spæde skridt tilbage til en tilstand, hvor vi kender vores grænser og igen kan mærke, hvad der føles rigtig og forkert for os. Vi kan på denne måde finde vores indre kompas frem og spørge fødderne til råds, når vi mærker at stresssymptomerne tager til. Men… det kræver, at vi bruger noget tid på at mærke dem!
Så giv jeres fødder noget opmærksomhed derude, de giver jer tifold igen.