Forebyg stress, lær dig selv bedre at kende - udnyt dine skyggesider

Skrevet d. 8-11-2014 13:38:46 af Dorthe Marie Nielsen - Coach, Psykoterapeut

Ønsker du at gøre noget godt for dig selv - lære dig selv bedre at kende?

Ønsker du at blive bedre til at kunne takle forskellige situationer privat eller på arbejdet og deraf få mere balance og harmoni i din hverdag??

Ønsker du at blive bedre til at kunne stå ved dig selv og tage vare på dig selv?

Det er rigtig svært, hvis vi ikke ved hvem vi er og hvad vi består af. 

Lær dine skyggesider at kende og frigiv vigtige indre ressourcer!

Jeg kaster lys over aspekter af os selv, som vi ubevidst skjuler eller benægter – vores skyggesider, som vi har fortrængt i vores bestræbelser på at tilpasse os vores nære og fjerne relationer for at få anerkendelse og kærlighed.

Vi identificerer os selv med bestemte begrænsede selvbilleder. Vi anser f.eks. os selv som den kloge, den boglige, den omsorgsfulde og den flittige. Vi forsvarer os eller kan blive hidsige, hvis vi bliver beskyldt for f.eks. at være den dovne eller den egoistiske, da det ikke tilhører vores eget selvbillede.  Altså her har vi fundet en skyggeside af os selv, som vi ikke kan acceptere.

Risikoen ved ikke at tage skyggesiden til os på sigt er, at det ubevidste ”banker på”, forsøger f.eks. at kompensere for en stærkt begrænset egoistisk side af os selv i form af stress og angst. Og hvis man overhører symptomerne, risikerer man at blive ”hjulpet” på vej i form af sygdom, chok, krise, en slags opvågning.

Mit budskab er, at ved at lære vores skyggeside(r) at kende, komme i kontakt med dem og få dem gjort til en del af, hvem vi er, vil frigøre vigtige ressourcer og energi i vores indre. Vi begynder at kunne agere på flere forskellige måder i vores liv alt efter situation på grund af, at vi bryder ud af begrænsende selvbilleder, samt roller og det medvirker til at stress og angst forløser sig og forebygger stressrelaterede sygdomme. 

Så har du brug for at få mere balance og harmoni i din hverdag så lær din(e) skyggesidde(r) at kende, dens gode ressourcer og få den/dem gjort til en del af dig.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.