Første jul som arbejdsløs

Skrevet d. 3-12-2014 21:42:52 af Vibe Korsgaard - Psykoterapeut

En læser har stillet spørgsmål til vores brevkasse omkring ensomheden som arbejdsløs, der bliver ekstra svær i juletiden.

Spørgsmål:

Jeg mistede mit job i april og jeg har søgt rigtig mange jobs siden, men desværre uden held. Jeg er ved at miste modet lidt og synes det bliver sværere og sværere at få dagene til at gå. Jeg har ikke familie, så mit arbejde fyldte rigtig meget i mit liv. Nu hvor juletiden nærmer sig bliver det hele ligesom meget værre. Alle mennesker har så travlt. Mine venner har travlt med deres familie og deres arbejde og alle juleforberedelserne.

Julen har nok altid været lidt svær for mig, i hvert fald efter at mine venner har fået familie. Før i tiden fordybede jeg mig bare endnu mere i mit arbejde. Tog ekstra vagter og gerne dem i juledagene. På den måde kom jeg fint gennem julen. Jeg følte endda, jeg virkelig gjorde gavn, kunne hjælpe mine kollegaer og nød deres påskønnelse, men i år er dette ikke en mulighed, så min følelse af at være til overs og udenfor bliver virkelig forstærket. 

Jeg har ikke travlt, jeg skal ikke noget. Jeg sidder bare her alene og føler mig så utrolig ensom. Jeg savner nogle at være sammen med, noget at stå op til, at være til gavn og nytte igen.

Jeg håber, du kan give mig nogle gode råd til, hvordan jeg bedst kommer gennem julen.

Svar fra Vibe Korsgaard:

Mange tak for dit spørgsmål. Ak ja, julen er jo hjerternes fest. En tid hvor man kan hygge sig med familie, venner og kollegaer. En tid for julefrokoster og ”sikken voldsom trængsel og alarm”, men i år bliver der ingen trængsel og travlhed hos dig. Jeg kan godt forstå, at du nemt kan komme dig til at føle dig trist.

En nærliggende tanke kunne jo være at undersøge mulighederne for at deltage i noget frivilligt arbejde. Jeg er sikker på, at der er rigtig mange steder, der ville være meget glade og taknemmelige for din hjælp. På den måde ville du få noget at stå op til og i den grad være til gavn og glæde for andre mennesker. Husk at være opmærksom på dagpengereglerne i forhold til frivilligt arbejde.

Når det så er sagt, skal du huske på, at noget af det hårdeste, vi kan gøre mod os selv, er at sammenligne os med andre.  Prøv engang at forestille dig, at alle andre mennesker også er uden arbejde, at alle andre også er singler. Hvilken forskel ville det gør på dit humør, din ensomhedsfølelse, din tristhed?

Selvfølgelig løser dette lille tankeeksperiment ikke din situation, men du kan sikkert mærke, at alt efter hvem og hvad du sammenligner dig med, lirker det lidt ved din selvopfattelse. Så begynd at skære lidt ned på sammenligningerne. Alle mennesker er forskellige, unikke og enestående.

Det lyder for mig som om, du tidligere har haft nogle effektive og brugbare strategier til at undgå at mærke din ensomhedsfølelse, men hvad nu hvis ensomheden gerne måtte være der? Hvad nu hvis du et øjeblik gav den lov til at fylde? Hvordan ville ensomheden så føles?

Nogle mennesker kan fornemme den som et lille stik i hjertet, andre som en sammentrækning i maven, en klump i halsen, tårer der presser sig på, en tyngde i brystet, el noget helt andet.  Lige meget hvordan din mærkes og hvor den sidder, så læg mærke til at den er ”kun” en del af hele dig. 

Du er meget større end den, du er meget andet og meget mere end den. Nu hvor du mærker ensomheden, så prøv at ”snakke” lidt med den. Hvad er det, den prøver at fortælle dig? Hvad har den egentlig brug for, og hvordan kan du give den det?

Ud fra dit spørgsmål kunne jeg få den tanke, at du måske generelt er rigtig god til at have meget fokus på andre menneskers behov, på hvad du kan gøre for dem, på hvad de har brug for. Måske er tiden inde til, at du nu begynder at rette din opmærksomhed lidt mod dig selv. Hvad har du behov for?

Prøv at øve dig i, at mærke efter og undersøge, hvad du har lyst til, hvad du har brug for, hvad der gør dig glad, og fyld så dine dage mere og mere med det.

Du har DIG at stå op til hver morgen!

Rigtig god fornøjelse og mange kærlige hilsner 

Vibe

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.