Find din effektive strategi til at skabe motivation

Skrevet d. 3-2-2016 07:39:39 af Malene Hein - Coach, Stresscoach, Mentaltræner

Du har måske prøvet at mangle motivation for at gå på arbejde, men de fleste dage er du kommet af sted alligevel… Hvordan kan det egentlig være? Måske fordi at målet om en månedlig løn, ønsket om at bidrage på arbejdet, og glæden ved at være en del af et fællesskab, står som et klar mål, som du kender, og som kan motivere dig.
Det er netop den mentalitet som kan hjælpe dig med at skabe motivationen til andre ting i dit liv, hvor du oplever at du har et mål, men ikke kan finde motivationen til at komme i gang. Start med at tænk på dit mål, som om det var belønningen for dit arbejde og processen derhen dit daglige job.
Hvis du nu tænker på dig selv som chefen i dit eget liv….ville du så beholde dit job?
Måske det er på tiden med en MUS samtale med chefen oppe på øverste etage. Som min lillebror en gang sagde, ”så skal du måske lige snakke lidt med din hjerne.” Hvis du har et ønske om at ville ændre dit liv og gøre en aktiv indsats for at starte en ny livsstil, så tænk på din sundhed som et job der skal passes. Det er noget som skal være en naturlig del af din hverdag, noget som du forpligter dig til, fordi det i sidste ende giver dig en god løncheck i form af en livslang investering i et varig, sund og glad hverdag.

Motivation handler først og fremmest om at: 

 1. Definere dit mål på en positiv måde, noget du gerne vil hen imod
 2. Du har et bevis for hvornår du har nået dit mål
 3. Du ved hvad det vil give dig at nå dit mål
 4. Du sikre dig at du har en effektiv strategi, som kan motivere dig til at handle mod dit mål

En ineffektiv strategi, som ikke skaber motivation:

Når jeg efter aftensmaden slænger mig på sofaen, selvom jeg ved at opvasken skal tages. Jeg ligger på sofaen og forestiller mig en kæmpe bunke opvask, som fylder hele køkkenbordet. Jeg siger til mig selv ”at det vil tage mindst en time før jeg er færdig” og jeg minder mig selv om hvor kedeligt det er, og ikke mindst hvor ondt det gør i ryggen når jeg skal stå så  lang tid ved vasken.

 
En effektiv strategi, som skaber motivation: 

Når mine snørebånd går op, så bøjer jeg mig ned og binder dem igen. Det er en effektiv strategi fordi jeg bruger meget lidt energi på at udføre den, og den sikre mig at jeg når mit mål om, at mine sko bliver på. Så når mine snørebånd går op, så er jeg meget motiveret for at binde dem igen, da jeg ved at det er en let proces, som sikre mig at mine sko ikke falder af.

Der er specielt to vigtige dele, som du skal være opmærksom på for at skabe en effektiv strategi: 

 1. Sørg for at tale/tænke positivt om dit mål og motiver dig selv ved at blive mindet om hvor dejligt det er når målet er nået. Hvis dit mål f.eks. er at starte med at træne 2 gange i ugen, så sig til dig selv: “Jeg bliver så glad når jeg har været af sted”.
 2. Sørg for at lave et positivt billede i dit hoved, som du kan tænke på når du skal motiverer dig selv. Et billede af hvor skønt det er når målet er nået, måske et billede af når du stå i målet, et billede som vil få dig til at få en behagelig følelse, en følelse som motiverer dig til at handle, så du når dit mål.

Vær opmærksom på at følgende kan virke negativt på din motivation: 

 1. At du har en indre stemme som dømmer, er anklagende og negativ. Hvis du ofte siger til dig selv: ”jeg skal”, ”jeg burde”, ”jeg er nød til” osv., så vil det resulterer i en manglende motivation.
  Løsning: Du kan være opmærksom på når du burger ord som ”skal”, ”burde” og ”er nød til” og så spørge dig selv – har jeg lyst til det? Hvis svaret er ja – så er det jo noget du gør af lyst og ikke pligt, men af lyst fordi du gerne vil nå dit mål. Sørg også for at etabler en mere positive tankegang og indre positiv tone overfor dig selv.
 2. At dit mål ikke er at skulle væk fra noget, for hvornår er du så langt nok væk fra?
  Løsning: Formuler I stedet et mål hvor du skal hen I mod noget, på den made har du hele tiden et pejlemærke at gå efter, og noget helt konkret som kan motiverer dig til at gå hen imod dit mål.
 3. Hvis du ser et billede for dig af at du skal op af sofaen, i træningstøjet, ud i blæsevejret, op på cyklen og ind til træningscenteret, imens du mærker hvor hårdt det bliver for kroppe, og siger til dig selv, “at du alligevel ikke kan finde ud af det, og det er bedre at du bliver hjemme”…så er det måske ikke lige der du er mest motiveret for at komme af sted.
  Løsning: Tænk i stedet på at du har været i træningscenteret og er på vej hjem med medvind i ryggen og et smil på læben fordi du gjorde det, mens du siger til dig selv ”jeg er simpelhent for sej, nu kan jeg gå hjem og nyde at jeg overvandt min trang til at blive siddende i sofaen.
 4. Hvis du tænker på vejen hen til målet som en lang vej, med overvældende opgaver og en uoverskuelig tidshorisont.
  Løsning: Tænk i stedet for på processen som en masse små delmål eller trin, så du ved at når du nået et delmål, så er du et skridt tættere på dit mål. Sørg for at din proces er målbar, så bliver den mere motiverende.

Jeg håber at du kan bruge disse trin til at skabe mere motivation for at nå dit mål. Du er altid velkommen til at kontakte mig hvis du har spørgsmål, eller hvis du gerne vil have hjælp til at arbejde mere i dybden med at finde netop den stategi som kan sikre dig mere motivation eller sikre dig at du når dine mål.  

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.