Et par ord om at blive skuffet, eller føle at man skuffer andre.

Skrevet d. 24-5-2016 11:38 af Vivian Lund Hansen - Psykoterapeut, Stresscoach, Coach, Mentor, Mindfulness instruktør

Når vi føler skuffelse, er det fordi vi har nogle forventninger der ikke bliver indfriet. Virkeligheden og vores forventninger passer ikke sammen.

 

Alt det der ligger imellem for høje forventninger og virkeligheden, giver skuffelse.

 

Eks.: Når du besøger din mor, ender det ofte i konflikter, fordi du oplever at blive afbrudt når du taler, og hun lytter ikke til dig. Du bliver ked af det og skuffet, og tager hjem med tanken; “Hvorfor kan hun ikke vise noget interesse for sin datter, og lytte til mig uden hele tiden at afbryde?”.

 

Der er nu 2 muligheder, hvis du stadig ønsker en relation til din mor:

1) Du kan prøve på at ændre på din mor, så hun stopper med at afbryde, og begynder at lytte til dig. Men tro mig, det er hårdt arbejde! Fordi du ikke kan kontrollere hendes adfærd. Den er uden for din indflydelse.

Det er selvfølgelig hensigtsmæssigt at fortælle hende, hvad det gør ved dig når hun konstant afbryder, og at du har brug for at hun lytter til dig. Men vælger hun at forsætte sin negative adfærd, er der ikke meget du kan gøre ved det.

2) Du kan skrue ned for dine for høje forventninger til din mor. Vær realistisk.

Hvis det, at afbryde og ikke lytte, er et mønster din mor har, og hun ikke kan eller vil ændre sin adfærd – ja så er det din virkelighed! Du behøver ikke at kunne li´ den, eller være enig i det der sker, og du må også godt synes det er dybt uretfærdigt - men det er ikke desto mindre din virkelighed. Når næste gang du møder din mor, har en forventning om at blive afbrudt og ikke lyttet til, så bliver du heller ikke skuffet.

 

Nr. 1 mulighed er en masse hårdt arbejde, med meget ringe udsigter for et godt udbytte. Nr. 2 mulighed er nemmere at leve med på den lange bane.

Når du har set virkeligheden i øjnene, og måske bearbejdet sorgen over aldrig at få den lyttende og interesserede mor du ønsker dig, fordi det ikke er i den butik der hedder din mor – så bliver det nemmere at have en relation til hende. Det kan være at du beslutter dig for at reducere tiden I er sammen, eller at I kun mødes når der også er andre tilstede, m.m., men du slipper i hvert fald for konflikterne og at blive skuffet.

 

Føler du at andre er skuffede over dig – er det relevant at tage et grundigt kig indad, og spørge dig selv hvad du synes om situationen. Er du ok med dig og det du gør? Hvis ja, så er der nogen der har for høje forventninger til dig.

Er du skuffet over dig selv, er det en anden sag. Enten har du for høje urealistiske forventninger til dig selv, ellers kan det være at du har handlet i uoverensstemmelse med den du er, og dit indre livsværdisæt. Når du ændrer din uhensigtsmæssige adfærd, til en du finder mere passende, så forsvinder skuffelsen.


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.