Er du bevidst om dit livsformål?

Skrevet d. 23-4-2017 20:49:03 af Britta Karlshøj - Psykoterapeut MPF

Hvert år ved denne tid bliver jeg så fascineret over mit lille fine æbletræ. Det, der fascinerer mig, er, at det hvert år springer ud med nye spæde, smukke, lysegrønne blade og ganske kort efter så blomstrer det med de smukkeste, sarte, lyserøde blomster. Mit lille æbletræ blomstrer på livet løs. Æbletræet kender dets formål og hvert år bærer det frugt, som jeg må plukke. Jeg nyder hver en bid, jeg spiser og deler ud af mine æbler til alle, der har lyst til at smage. Jeg er taknemmelig for mit lille æbletræ, der hvert år er sit formål.

Langt mere vanskeligt synes det at være for os mennesker. Jeg har engang hørt en lille sød fortælling om, hvordan vores skytsengel hvisker vores livsformål til os inden, vi kommer til jorden og, at vores skytsenglen lægger sin pegefinger over vores mund og siger sch… således, at vi glemmer alt om det, til tiden er inde til at huske. Det skulle angiveligt, ifølge den lille fortælling, være forklaringen på, at vi har den lille fordybning fra næse til mund, hvor pegefingeren lå, da vores skytsengel sagde sch…. Netop denne fordybning skal minde os om, at vi på et tidspunkt, når tiden er inde, skal til at huske, hvad vores livsformål egentlig er.

Om den lille fortælling er sand eller ej, ved jeg ikke, men jeg ved, at mange mennesker oplever mismod, angst og en følelse af at miste overblik og retning i deres liv. Der er noget, der rumsterer i én, men det synes svært at finde ud af, hvad det er, der forsøger at trænge igennem. I min praksis som psykoterapeut oplever jeg, at det er et utroligt almindeligt fænomen i takt med, at vi som mennesker vokser og modnes. Måske er det fordi, at tiden er inde til at erindre vores livsformål?

Et redskab vi har lov at bruge, hvis vi ønsker at komme i kontakt med vores livsformål, er at arbejde med vores drømme. De drømme, vores system producerer hver nat, er guld værd for den, der ønsker at finde retning i livet. Kort sagt: Drømme handler om det, der vigtigt for os. (Ole Vedfelt 2012) Jeg har været i mesterlære hos Ole Vedfelt én af landets førende drømmeforskere og jeg ved, at drømmene rummer så meget visdom, som vi har glemt og ikke er bevidste om. Ved at arbejde med drømme i psykoterapi, kan denne visdom bringes til bevidsthed og guide os igennem livets store og små spørgsmål.

Er tiden inde for dig?

Kærlig hilsen

Britta Karlshøj, psykoterapeut MPF

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.