Er dit barn eller teenager trist eller ked af det?

Skrevet d. 22-6-2016 12:59:21 af Anne Leile - Psykolog

Du har lagt mærke til, at dit barn eller teenager ofte er trist og ser ikke rigtig ud til at trives. Du har spurgt om der er noget i vejen, og ikke rigtig fået noget svar. Det bekymrer dig, at se barnet sådan, og syntes at barnet plejer at være glad og fortælle om sin hverdag, men det er ikke længere tilfældet.
Du taler med din veninde om dette, og hun foreslår, at du finder en psykolog, som kan tale med barnet for at finde årsagen til mistrivslen. Da din mor siger det samme til dig, beslutter du dig til at kontakte en psykolog, som din veninde har brugt i forbindelse med sin skilsmisse. Hun var rigtig fin til at forstå, hvad en skilsmisse kan betyde for børnene og forstå børns tankegang. Du foreslår denne løsning for dit barn, og det vil hun gerne prøve. Derfor kontakter du psykologen og aftaler, hvordan I bedst kan gribe det an, og bagefter forklarer du barnet om denne aftale.

Årsager

Der kan være mange grunde til, at barnet reagere med ikke rigtig at trives. Der kan være sket ændringer i barnets liv eller familiens. Nogle af de områder der kan påvirke et barn er, hvis familien har oplevet arbejdsløshed i en periode, eller en af forældrenes er meget trætte og utilfredse i sit job. Der kan være mange andre årsager, som mange skænderier i en periode, skilsmisse og den uro det kan give inden alle tingene er faldet på plads og barnet ved, hvor det skal bo osv. Jeg har også oplevet, hvordan en bedsteforælders sygdom og død kan få barnet til at føle sorg i en periode, og børn er meget loyale, og vil ikke gerne belaste forældrene med sine problemer.

Nogle børn reagere på børnehavestart, skolestart, efterskolestart, eller problemer disse steder, flytning, en nyt barn i familien, eller tabet af kontakt til en kammerat, der er stoppet i børnehave eller skolen.


Mobning

Der er børn eller unge der oplever at blive drillet, eller decideret mobbet i skolen, og det er et problem der skal tages alvorligt. Det kan give ’ar i sindet’, hvis det ikke bliver taget hånd om det, og følge barnet til voksenalderen. Karakterer vil ofte blive dårlige, og barnets trivsel vil blive meget dårlig, og det vil ikke kunne lide at skulle i skole. Barnets skole skal medvirke til at løse de problemer, der er i klassen. Og barnet skal have behandlet sit lave selvværd og følelsen af at være anderledes og forkert. Mobning vil være et af de problemer barnet eller den unge ofte vil skjule for forældrene eller kun tale lidt om, for barnet er skamfuldt og vil forsøge at klare det selv.

Terapiform
Den terapiform jeg bl.a. anvender er kognitiv adfærdsterapi, der ofte er hurtigtvirkende for børn, unge eller voksne, så man kommer videre i sit liv. Desuden vil terapien lære personen nogle redskaber, til at undgå at problemer vender tilbage.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.