Egoisme - er det altid nederen?

Skrevet d. 1-4-2017 09:17:41 af Marie-Louise Wegener - Coach

Kunstneren med et kald.
For noget tid siden sad jeg med en kvinde hos mig. Moren, hustruen, men også en kunstner med en vis succes bag sig. For år tilbage var succesen blevet for meget og det var stoppet brat. 

Hun ville frygtelig gerne i gang igen - men i mere moderat tempo end tidligere, men turde ikke gå i gang. Der var en kæmpe blokering og det var ikke muligt at knække koden selv. 

Det viser sig, at årsagen til at hun ikke kan sætte sig i malerstolen igen, er fordi det er super egoistisk. Hus og familien skal jo passes. "De har brug for mig og jeg hader egoister". Der er jo altid noget at lave, og hvis jeg vælger mig selv, så er jeg jo egoistisk.

Det er ofte hørt. At egosimen er nederen. Og ofte en fortalt årsag til hvorfor vi ikke kan nå i mål. 

Egoister er nederen
- eller hva? Hvorfor egentlig?? Vi udfordrede egoismen med forskellige spørgsmål;

  • Hvad er egoisme for dig? Hvornår er man egoistisk?
  • Hvad er det positive ved egoismen?
  • Hvad er det egoister gør, som du kan lære noget af?
  • Hvad kan du drage nytte af ved at være egoistisk?
  • Hvad kunne et andet ord for det være?


Personligt oplever jeg egoismen, som en mulighed for at “sikrer sig selv” - at huske sig selv. At pleje sig selv.

Alt for ofte (ofte dem der i særdeleshed ikke tilgodeser sig selv) står vi parate til at hjælpe andre, give andre, være noget for andre, men alt for lidt husker vi det samme for os selv. Vi glemmer at mærke hvad vi vil, mærke OM vi vil.

Det kan blive til stort forbrug af en masse ressourcer på andre og når tiden kommer til os selv, er vi brændt ud og er helt forvirret over hvem vi selv er.

Et godt tip til dig, som ikke er verdensmester I “at sikre dig selv” er at stille ovenstående spørgsmål til dig selv.

Og at finde din balance, fordi der bør være en balance. Vi bliver ikke mindre medmenneskelige fordi vi husker os selv. Og indimellem bliver folk omkring, da også lidt skuffede over at valget faldt på dig selv. Men hvad er faren ved det? 

Det er den balance du nu skal i gang med at finde. Fordi indimellem kan vi jo godt vælge andre og være noget for andre, selv om vi måske mest trænger til at slappe lidt af.

Det er dit valg! Også at være helt og aldeles ikke-egoistisk. Det er ikke de andres skyld. Du er dit ansvar og du bør holde af dig selv ved også at vælge dig selv, når du trænger til det.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.