Depression og tanker om selvmord? Der er hjælp at hente…

Skrevet d. 7-4-2017 11:34:31 af Anna Bentzen - Psykoterapeut MPF, Parterapeut, Stressterapeut

Tidligere patienter har beskrevet deres livssyn med selvmordstanker som et billede: Hvis solen skinner, og der er blå himmel, så har man livsglæde. Hvis der er skyer på himlen, så kan man have en lidt skidt dag. Hvis der er gråvejr hele tiden, så kan man være deprimeret, og hvis det er sort hele tiden, så har man en depression. Når man har det, så er alt sort, og så er der ingen mening med noget, og man kan ikke se noget håb - der er ikke noget håb for fremtiden. Når man er håbløs, så kan tankerne om selvmord meget nemt dukke op.
Annas måde at tilgå patienter med selvmordstanker er ikke at sige “det skal nok gå”, men at møde mennesket og tale om, hvorfor tankerne om selvmord dukker op. Derefter kan man tale om, hvad der taler for selvmord, og hvad der kan gøre, at der alligevel er noget at leve for.


Går man rundt med selvmordstanker, mener hun, det rigtige at gøre er at opsøge en psykolog eller en terapeut og tale om dem. Det er vigtigt at huske, man ikke skal gå med selvmordstanker alene, der er altid hjælp at hente. Det bliver værre, hårdere og mere sort at gå med det alene. Du kan ringe til Livslinjen, som er en anonym telefon, du kan ringe til, og få støtte. Er man selvmordstruet, kan den sidste løsning være at gå til en akutmodtagelse, en psykiatrisk skadestue, og sige, at man er bange for at tage livet af sig selv, og om man så kan være der.


Anna frygter, der vil komme flere selvmord i fremtiden hos de ældre, da flere er alene og f.eks. på plejehjem, hvor de bliver ramt af ensomhed, men også hos de unge, der sidder meget alene foran skærmen.
Hun mener, der er tre ting, som er ansvarlige i forhold til selvmordstruede:

  1. En selv: Man skal tage ansvar for sig selv og sit eget liv. Man er selv med til at gøre det godt eller dårligt ved at vælge de ting, der gør en godt, og vælge de dårlige ting fra.
  2. Familie og venner: Man har et ansvar for hinanden. Man skal huske at holde øje med hinanden og være opmærksom på sin familie, venner og naboer og huske at spørge ind til, hvordan man har det.
  3. Samfundet: Vi har penge i en stor fælles kasse, hvor vi skal vælge, om de skal bruges på nye vejskilte, eller vi skal bruge flere penge på mennesker og de hænder, der er på de psykiatriske afdelinger, som kan hjælpe mennesker i nød.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.