DU BLIVER DEN HISTORIE DU FORTÆLLER DIG SELV

Skrevet d. 18-9-2017 11:10:39 af Pernille Louise Salling - Psykoterapeut MPF, Familieterapeut/-rådgiver, Mentor

Man siger at man bliver den historie man fortæller sig selv, og der er faktisk noget om snakken. Er dine tanker og budskaberne fra din indre stemme mest kærlige eller kritiske? Lyden og budskabet fra din indre stemme er med til at præge de valg, du træffer i livet, fx om du tør gå efter dine drømme, om du tør vælge kærligheden til i dit liv eller om du bremser og begrænser dig selv, fordi du ikke føler du er nok. Din stemme er som en indre fortæller med en mening om dine relationer, den bestemmer om omverdenen føles tryg eller utryg og er med til at præge din selvforståelse og sidste ende dit selvværd.

 

Har du en indre kritiker?

Måske kender du kun alt for godt den indre stemme som har en konstant kritisk mening om dig; det du gør eller ikke gør, måske kommenterer den på alle dine beslutninger, handlinger, tanker og mange gange også dine følelser. Måske kender du til ofte at tænke: jeg "bør" gøre sådan, tænke eller føle på en bestemt måde. Det kan synes helt umuligt at stoppe den indre kommentatorboks som "støjer" og hindrer dig i at leve det liv, du gerne vil leve.

 

Så skal du altid stole på din indre stemme? Ikke nødvendigvis.

Det er naturligvis positivt at kunne analysere tingene for derigennem lære af dine fejl. Men hvis du konstant bliver forstyrret af "støj" fra din indre stemme, kan det være svært at give sig lov til at mærke efter i kroppen, give sig hen og være til stede i kontakten her og nu. Det kan være gamle fastfrosne mønstre eller traumer der præger dig.

Måske er lyden af din stemme ikke din egen stemme, måske er det i virkeligheden din mors eller fars stemme eller nogle gamle normer eller forestillinger du bærer med dig. Det kan være at nogle af stemmens budskaber passer til dig og dit liv nu, mens andre ikke gør.

 

Prøv at have barmhjertighed med din indre kritiker fordi:

Du får ikke mere selvværd af at være irriteret på dig selv.

Din indre kritiker bliver fodret af at du er hård ved dig selv

Du kommer aldrig af med den, ved at blive ved med at kæmpe for at blive bedre.

 

Alternativet er at komme hjem til sig selv

Mange har stor gavn af at få hjælp til at få kigget på og undersøgt hvad der ligger bagved den kritiske stemme. Det er værd at huske på at den har haft en god intention om at passe på dig og beskytte dig -- givetvis med blandet succes. Men når du er fuldstændig overvældet af selvkritik, er det svært at opdage hvad der er på spil.

Alternativet er at få hjælp til at få ro på dit nervesystem (evt. med en professionel i et trygt rum), prøve at møde din indre kritiker med venlighed, mærke dine kropssansninger og give dig selv egenomsorg. Husk at processen og forandringer tager tid. Når der er kommet ro på nervesystemet, kan du nemmere se tingene på en ny måde og få skilt tingene lidt ad og derved opdage at du er andet og langt mere end din indre kritiker.

De bedste hilsner

 

Pernille Louise Salling, psykoterapeut MPF og familieterapeut

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.