Bekymringer

Skrevet d. 8-8-2018 10:17:36 af Charlotta Holm - Psykoterapeut MPF, Coach, Stresscoach

Bekymringer.... dem er det mange af os som har mange af! Vi bekymrer os om alt muligt, stort såvel som småt. Nogle gange tænker vi, at det er hjælpsomt at bekymre os. Det kan gøre os mere klare eller forberedte at møde diverse ulykker og udfordringer på livets vej. Men gør de egentlig det? Bliver vi forberedte og bedre klædt på til livets udfordringer ved at bekymre os? Det korte svar er nej.

 

Lad os starte med at se på hvad en bekymring er. Bekymringer er samtaler man har med sig selv og fremtide farer og trusler. Man stiller mange spørgsmål som indeholder orden ”-Hvad nu…hvis….”

 

Hvorfor har vi sådanne samtaler med os selv? Hvorfor bruger mange af os så meget tid på den her type af samtaler med os selv? Det gør vi fordi det er en strategi som vi bruger for at håndtere vores udfordringer. Indenfor psykologiens verden, vil man kalde det for en ”coping-strategi”.

 

Hvad sker det med din krop når du bekymrer dig? Hvad sker det med dit humør? Mange for ondt i maven, bliver kede af det og tømt for energi. Kroppens ”fight-or-flight” mekaniske er gået i gang. Dette uanset om dine bekymringer udgøres af en reel fare eller ej. Kroppen gør altså ingen forskel på om det rent faktisk står en sulten løve foran dig eller om det en eksamen du skal have om 2 uger som du bekymrer dig om.

 

Når man bekymrer sig om noget, kan man også begynde bekymre sig om det faktum at man bekymrer sig. Er det farligt? Er jeg på vej at blive syg? Nu har man lige pludseligt endnu flere bekymringer at forholde sig til. Ikke nok med at man bekymrer sig om skole-hjem-samtalen, nu bekymrer man sig også om sit eget helbred.


Som om det ikke ville være nok, vil mange oplevet, at de ikke kan kontrollere sine bekymringer, at man ikke selv kan styre hvor meget man bekymrer sig. Men det kan man faktisk. Det kræver lidt træning og vejledning af god terapeut. Skulle man være en af alle dem som oplever, at de bekymrer sig for meget – tøv ikke med at søge hjælp! Det behøver ikke være så alvorligt og tungt at gå til en terapeut. Det kan faktisk være ret sjovt. Nogle gange skal det blot et par sessioner til for at man kan mestre de nødvendige redskaber og metoder. Kom og prøve!

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.