Skrevet d. 17-1-2017 12:48:47 af Marie Hyltén-Cavallius - Coach, Stresscoach, Mentaltræner, Mentor, Stressterapeut, Terapeut, Business coach, MBSR mindfulness instruktør, Metakognitiv terapeut
Åndedrættet følger os trofast gennem livet. Det bliver let når vi er glade, hektisk når vi er pressede og tungt når vi er triste. Prompte reagerer åndedrættet på vores sindstilstand som et finmekanisk ur og sladrer om, hvordan vi går og har det.
Man skulle tro, at en sund vejrtrækning kom så naturligt til os, at vi slet ikke behøvede at tænke over det. Ofte bruger vi dog langt fra åndedrættet optimalt. Faktisk er det op imod hver tredje voksne dansker, der trækker vejret forkert. Det betyder, at vi ikke får iltet vores blod ordentligt og skabt næring til de millionvis af celler, som kroppen består af. I et samfund hvor hjulene generelt ruller lidt for stærkt, går alt for mange rundt med en kropslig ophobning af symptomer på mental overbelastning og et af de første tegn er ofte en overfladisk vejrtrækning. Det er også det man kalder en høj-costal vejrtrækning, som er kendetegnet ved primært at finde sted i den øverste del af brystet og ikke nede mod bughulen, hvor åndedrætsmusklen diaphragma sidder.
Hvad sker der, når vi trækker
vejret forkert?
En overfladisk vejrtrækning kan komme til udtryk ved at vi trækker vejret lidt for hektisk, men det kan modsat også være, at vi uden at tænke over det går og holder vejret i kortere perioder. I begge tilfælde har vi et åndedrætsmønster der gør, at vores åndedrætsmuskel ikke bliver brugt optimalt og hvad sker der med en muskel, der ikke bliver brugt? Den bliver slap! Det har den konsekvens, at vores evne til at optage energi og ilt bliver dårligere, selvom vi egentlig er sunde og raske.
Når åndedrættet omgående reagerer på vores sindstilstande, er det altså ikke altid vi lytter til, hvad det har at sige. Først efter længere tid begynder vi måske at undre os over et lavt energiniveau, hovedpine, en svær fordøjelse, dårlig søvn eller uforklarlige smerter forskellige steder i kroppen. Vi tager for givet at hjertet pumper trofast derudaf og tænker ikke på åndedrættet, som den motor der holder os i gang. Den fysiske træning af kroppen, ved vi er afgørende for et godt helbred, men hvor ofte taler vi om fordelene ved at træne en god og sund vejrtrækning?
Hvad får du ud af at træne og
lytte til dit åndedræt?
I alle de sammenhænge hvor mennesker skal yde en ekstrem præstation kommer åndedrættet til at spille en rolle. Fodboldspilleren tager bevidst en dyb indånding, før han sender bolden afsted mod målet i en straffesparkskonkurrence og kvinden der har veer bruger ofte åndedrættet bevidst til at kontrollere graden af smerte. Den opmærksomhed på åndedrættet ved ekstrem præstation kan vi med kæmpe fordel bringe ind i hverdagen, som et af de bedste redskaber til stresshåndtering.
Prøv at tage en dyb indånding og ånd langsomt ud – kan du mærke forskellen? Prøv så at fortsæt den dybe vejrtrækning i et par minutter og du vil med det samme opleve en markant forskel. Puls og blodtryk falder og du aktiverer instinktivt det parasympatiske nervesystem, som er med til at genopbygge kroppens ressourcer og gøre dig rolig og afspændt.
Ved at lytte til åndedrættet og det vores åndedrætsrytme fortæller kan vi skabe balance mellem tanker, følelser krop og hjerne og det er netop den balance som forstyrres, når vi er overanstrengte. Ved at skabe en bevidsthed om dit åndedræt finder du ind til dine vejrtrækningstilstande og lærer at mærke, hvordan åndedrættet bliver hektisk og forkrampet i en stresset krop. Du oplever den lettelse og ændring et kontrolleret åndedræt kan skabe, fordi det ganske hurtigt er medvirkende til at reducere mængden af stresshormoner i kroppen. Når du er blevet bevidst om hvordan følelsesmæssige tilstande påvirker dit åndedræt, kan du for alvor begynde at bruge åndedrættet som en nøgle til stresshåndtering, fordi du nu kan arbejde aktivt og målrettet med at reducere den uro og ubehag du mærker.
Det kan tage tid at ændre en vane- at ændre det som kroppen gør cirka 20.000 gange om dagen, men det kan sagtens lade sig gøre ved en indsats. Åndedrættet er et af de bedste og nemmeste redskaber til at ændre en tilstand af anspændthed, nervøsitet, angst eller stress, så lad os komme i gang med at bruge det aktiv! Når du har indøvet det gode åndedræt har du til gengæld et fantastisk redskab til at imødekomme mange af tilværelsens udfordringer: Når du bliver nervøs eller har en oplevelse af præstationsangst, når du oplever tænkemylder eller lavt selvværd, når du er udmattet eller bare har brug for at komme helskindet igennem en ulvetime derhjemme. Træk vejret - det virker med det samme, så enkelt er det!
Rigtig god dag til alle.
Kærlig
hilsen
Marie