14 menneskers erfaringer fra skilsmisser

Skrevet d. 11-11-2014 20:59:22 af Marie Ussing - Psykoterapeut, Parterapeut

Kun igennem at dele og blive forstået kommer du videre

Se om du genkender dig selv i nedenstående citater fra skilsmisseklienter og teoretiske opsamlinger.

Selv om det er normalt at blive skilt i Danmark er det også normalt at føle sig ensom, forladt og alvorligt ramt i en skilsmisse. Jeg har de sidste fem år arbejdet med mennesker i livskrise fordi de var ramt af skilsmisse. Jeg har kørt 5 grupper som har mødtes hver 14 dag og fortalt på skift, hvordan de har oplevet livet i en skilsmisse, samt kørt individuelle terapier.

Fælles for de mennesker der har gennemgået et skilsmisseforløb er at de oplever et kaos, en rodløshed og en angst, som sætter spørgsmål ved deres identitet og eksistens. At mødes med gamle venner bliver ofte en ny og anstrengende udfordring. Den ene forandring tager den anden med sig og alt det der før var selvfølgeligt, flyder nu rundt i kaos. Spørgsmålet om hvem er jeg og hvorfor er jeg, ”hvad er meningen med alt det her” bliver ofte stillet. Det spørgsmål afføder angst.

Forståelsen fra én der er i det selv er vendepunktet

Svaret finder de først igen, når der er opnået samhørighed på andre planer. I grupperne er det mit formål at skabe et sådant samhørrigt udviklingsrum. Et forum hvor smerten, skammen, ensomheden, forvirringen og vreden kan blive foldet ud er en god begyndelse. Allerede i forståelse og genkendelse opstår ofte bevægelse og nye grin og oplevelser, som føles varme og meningsfulde.

I de individuelle terapier er der min forståelse, indsigt og egen erfaring der danner klangbunden for en udvikling. Det har været en gennemgående oplevelse hos de mennesker jeg har fulgt at de har følt at det var begrænset hvem og hvor meget de kunne dele deres vrede, frustration og sorg med.

40% bliver skilt

Skilsmissen kan ramme os alle sammen og den rammer i alle aldre, dog med den tendens at jo længere vi har været gift jo lavere er chancen for at blive skilt. Mere end 40 % af alle ægteskaber ender i skilsmisse. Specielt for Nordsjælland er det, at 76% af befolkningen lever i ægteskaber, det er nemlig det mest udbredte sted i Danmark at leve i ægteskaber. Når skilsmissen så alligevel rammer så føler man sig ofte som den eneste ene på vejen som ikke lever i den traditionelle familie.

Selv om vi næsten ikke kan ha det sidende på os, så fører skilsmissen ofte til en følelse af skam. En kvinde fra gruppen: ” Jeg skammer mig over at jeg er blevet forladt ! og det er så strengt for det er ham der burde skamme sig, han gider ikke en gang snakke om alt det her” skammen og vreden blir også på alle dem, der rende rundt og er i par og skal til par par middage. Den nyskilte føler sig oven i alt smerten også stigmatiseret af normen.

Hvorfor rammes vores identitet ?

Vi mennesker er ikke til som enkelte selvstændige individer. Vi har lært hvem vi er af dem der står ved siden af os. De nærmeste har igennem deres respons til os lært os hvad det er vi føler og hvad det er vi står for. Vi forstår os selv i den andens spejlbillede og hele vores identitet er vævet ind i et selvfølgeligt samspil på godt og ondt.

Både eksistentialisterne og neoroforskerne beskriver vores 100% afhængighed af hinanden i udviklingen og definitionen af os selv med både følelser og identitet. Efter skilsmissen beskriver mange en følelse af rodløshed og sårbarhed som de aldrig har oplevet før. 3 forskellige kvinder udtrykker: ” jeg føler mig som sådan en vag lille en, der ikke kan finde ud af noget som helst,, uff jeg er så flov over mig selv.”

  • "Jeg havde bare forestillet mig at vi skulle blive gamle sammen ” jeg aner slet ikke hvad der skal ske nu… der er slet ikke noget jeg har lyst til nu, for jeg havde slet ikke lyst til det her skulle ske”
  • ”Nogle gange så tænker jeg at det var nemmere hvis det bare sagde puf og så var jeg her ikke mere”.. ” hvad skal alt det her overhovedet til for?”

Det er dejlige dygtige mennesker, der passer deres arbejde, dyrker sport, passer deres forældre og deres børn og som klarer stort set alt i livet, men som for en tid næsten ikke kan holde det ud og næsten ikke kan bære livets smerte.

Frihed og ansvar

Under skilsmissen opleves det ofte som om, hele ansvaret for hvad der skal ind i livet bliver ført tilbage på den fraskilte, helt alene. Der er nu ikke længere et selvfølgeligt hverdagsliv i en familie. Der er i stedet et KAOS.

En masse muligheder, en masse frihed og en masse tomhed og angst. Der kan være skam over at være ”sådan en”, der bare bliver skilt, sådan en, er der måske ikke andre af i familien og den arv eller den værdi opdager vi først den alvorlige betydning af, når vi står i hverdagsbruddet/ i skilsmissen.

  • ”Det føles som en kæmpe falliterklæring, jeg havde aldrig troet det skulle ske i vores familie”.

Taber 5-14 kg

For mange af de efterladte beskrives det som at miste herredømmet over sit eget liv, skæbnen er pludselig blevet en anden og meningen med det hele skal findes et andet sted. Den udfordring er så voldsom at de fleste i grupperne starter med en periode og søvnløshed, hvor tankerne kører i ring om natten. Samtidig skal de handle som aldrig før og tage voldsomme beslutninger på egen hånd; salg køb af bolig, bil, flere timers arbejde?, håndterer ulykkelige børn. Deltagerne har tabt imellem 5 og 14 kilo, har haft svære stress symptomer, taler om hvad meningen overhovedet er med det her liv ?,

Familie og venner skal håndteres varsomt, så jeg kan planlægge min sorg

I den første tid, taler mange klienter om, hvad de tør deltage i og hvor de tør at færdes for ikke at græde og for ikke at føle sig for forkerte. Det sociale landskab er blevet et minefelt af områder, hvor man som enlig føler sig forkert og sårbar. ” Jeg har tænkt at det er nok bedst at jeg tager ud og rejse i julen, ellers vil min mor ikke kunne acceptere at jeg ikke kommer juleaften og det tør jeg simpelt ikke” Også de nærmeste kan blive en stor udfordring at være i kontakt med, da deres bekymring, bliver endnu en byrde for den fraskilte. ” at ringe til min mor og fortælle at vi skal skilles, det var nok den sværeste samtale jeg nogen sinde har haft”, siger en kvindelig klient.

Du kommer videre ved at åbne op for hvor slidsom tomt skræmmende det er

Ved at turde tage livet på dig præcis som det er og opdage at der også er liv i det. Følelserne skal deles og belyses for at vi kan se nogen mening med dem og accepterer dem og os selv, som sårede eller rasende for en tid. Dernæst bliver der plads til glæde og ro og man begynder igen at kunne se livet og samværet med andre som noget, der er fuld af mening og også fyldt af oplevelser. Ind til da synes det omsonst at tage til fødselsdag eller udstilling.

Ønsker du at deltage i en skilsmissegruppe eller ønsker du individuel terapi, så kontakt mig gerne.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.