Guide til at undgå eksamensangst

af GoMentor

Sidst opdateret 31-1-2020

Reviewer GoMentor

Mange unge tænker, at den næste eksamen vil være altafgørende for deres fremtidige liv og arbejdskarriere. Og så er det jo klart, at man lægger et betydeligt pres på sig selv. GoMentor vil gerne give de unge studerende nogle enkle råd, så de bedre kan klare det kommende eksamensræs. Hvis du lytter til vores råd, så kan du forhåbentlig slippe af med frygten for, at ”klappen går ned” midt under en eksamen.

Få hjælp til eksamensangst


1. Gå tidligt i gang med repetition

Gå tidligt i gang med at læse pensum igennem. Dette råd er særlig relevant, hvis det er en vigtig eksamen. Rom blev jo heller ikke bygget på en dag. Jo flere byggeklodser, du er i stand til at bygge ovenpå din viden, des bedre er du rustet til den kommende eksamen. En maratonløber ved, hvor vigtigt det er med en grundig forberedelse, og han starter ikke først træningen et par uger før løbet.

 

2. Hold mange små pauser

Husk på, at hjernen har brug for pauser, og at du vil have stor gavn af mange små pauser undervejs, hvor du tænker på noget helt andet. Det er godt at planlægge pauserne og sætte alarmen til, så du husker at holde dem. Du vil med indlagte pauser undgå, at du kører mentalt træt. Forskning viser, at ved mere end 45 minutters læsning bliver hjernen træt, og indlæringsevnen falder markant. Kloge folk mener, at 20 minutters pauser mellem hvert 45 minutter interval vil forbedre muligheden for at flytte det, du har læst, fra korttidshukommelsen til langtidshukommelsen.

 

3. Luk ned for omverden og undgå overspringshandlinger

Når du læser til eksamen, er det vigtigt, at du ikke laver en masse overspringshandlinger. Når du har sat tiden af til at læse, skal du ikke bruge tid på Facebook, Snapchat, TV, SMS, e-mail og andre ting. Det er derfor en god idé at lukke for omverden, så der ikke hele tiden kommer små beskeder, som du skal bruge energi på at læse og svare.

 

4. Hjernen har brug for frisk luft

Når "klappen går ned", er det en logisk konsekvens af det pres, man udsætter sig selv for under eksamenslæsningen. Tænk over at lufte ud på værelset eller kom udenfor i dine pauser. Du kan også bruge en pause til at gå en tur med hunden eller cykle hen til købmanden.

 

5. Få masser af motion

Motion er et utrolig godt middel til at få spændingerne ud af kroppen, og noget træning, hvor man får pulsen op, vil gavne din fornemmelse af at være blevet ”renset igennem”. Mange vil sikkert sige, at de ikke har tid til motion, fordi de skal læse, men det er altså et spørgsmål om prioritering.

 

6. Hold prøveeksamen foran spejlet eller med kammerater

Det er ikke for sjov, at medietræning omfatter øvelser foran spejlet. Det har vi nemlig meget svært ved. Hvis du kan klare at stå foran spejlet og gennemføre en eksamenssituation, er du godt rustet til den rigtige eksamen. Du kan også lave en prøveeksamen med et par studiekammerater eller familien.

 

7. Gør brug af professionel hjælp

Når eksamensangsten tager overhånd, og det ikke er nok at følge de gode råd, bør man få professionel hjælp. Det er en god idé at finde en psykolog, psykoterapeut eller coach og tale om problemerne. Når du skal finde den rigtige samtalepartner, kan du følge disse tips:

  • Lav research, før du vælger behandler. Det er altid afgørende for et succesfuldt samtaleforløb, at kemien er god. Derfor er det vigtigt at gøre sit hjemmearbejde grundigt, da man på den måde kan optimere chancen for, at der et godt match.
  • Søg efter de kriterier, som er vigtige for, at du kan føle dig godt tilpas. Det kan fx være stedet, behandlerens alder eller køn og hvor hurtigt forløb skal igang. Læs derfor profilbeskrivelserne grundigt og se på flere forskellige behandlere.
  • Hvis forældrene hjælper med søgningen, kan de gennem spørgsmål og vejledning medvirke til at barnet rammer plet første gang. Spørg fx barnet om det skal være en mand eller kvinde og om terapeuten skal være ældre eller yngre. Man kan også involvere barnet i overvejelser om at vælge online terapi, hvor barnet kan sidde hjemme i trygge omgivelser og få de første oplevelser med samtaleterapi eller coaching gennem en videobaseret kontakt med samtalepartneren.
  • Ring psykologen op, hvis du er i tvivl. En kort snak i telefonen vil ofte give et godt grundlag for at vurdere kemien og gøre det lettere at vælge.
     

8. Kom videre og find behandler

Hvis du allerede nu er klar til at finde en mentor på GoMentor, kan du se de psykologer, psykoterapeuter og coaches, der arbejder med eksamensangst.

 

 

Få hjælp til eksamensangst

GoMentor Talk om eksamensangst

Vi samarbejder med



Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.