Slip selvkritik og perfektionisme med venlighed og varme

Skrevet d. 18-11-2018 14:30:07 af Natalina Gabriel - Psykoterapeut, Stressterapeut, Stresscoach, Mindfulness instruktør, Coach

Self-Compassion - eller selv-medfølelse på dansk - betyder, at vise samme venlighed og omsorg over for dig selv, når du har det svært, som du ville vise over for en god ven, der står i en lignende situation.

Når livet føles hårdt, når vi begår fejl eller opdager noget ved os selv, som vi ikke bryder os om, så sker der ofte det, at vi bare lukker ned og ignorerer vores smerte.

Men næste gang du opdager, at det sker, så prøv i stedet at stoppe op og lade din indre venlige stemme komme til orde.

Du kan prøve at sige noget i denne retning til dig selv :

“Søde du, det er rigtig svært lige nu” 

“Hvordan kan jeg i dette øjeblik vise forståelse
og omsorg for mig selv?”

I stedet for at dømme og kritisere dig selv for dine mangler og utilstrækkeligheder, så betyder self-compassion, at du møder dig selv med venlighed og forståelse, når du begår fejl eller dummer dig.

Måske vil du gerne lave nogle forandringer i dit liv, leve sundere, være gladere og mere tilfreds med dit liv, men disse ændringer skal du gøre, fordi du holder af dig selv og ikke fordi du er værdiløs og utilstrækkelig som du er.

Måske er det allervigtigste, at self-compassion hjælper dig til at erkende og acceptere din menneskelighed – og huske på det gamle ordsprog, at “det er menneskeligt at fejle”.

Tingene går ikke altid den vej, vi ønsker de skal gå. Du vil møde frustrationer, du vil lide tab, du vil lave fejl og du vil løbe panden mod en mur. Det er et vilkår ved at være menneske. En virkelighed, som vi mennesker deler med hinanden.

Jo mere vi åbner vores hjerte for virkeligheden i stedet for konstant at kæmpe imod, jo mere vil vi være i stand til at føle kærlighed og omsorg for os selv og alle de medmennesker, vi oplever livet sammen med.

Er du interesseret i at vide mere om hvordan du helt konkret kan blive bedre til at rumme dig selv med venlighed og forståelse, så læs mere om mit 8 ugers kursus i Mindful Self-Compassion.

Du kan finde link til kurset på min profilside. 

Næste 8 ugers kursus starter 14. januar 2019 i Valby, København.

 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.