VREDE - OG DENS SAMMENHÆNG MED SMERTER

Skrevet d. 4-3-2019 13:07:23 af Rosa Pratima Jensen - KropsterapeutSAMMENHÆNGEN MELLEM VREDE

OG ONDT I KROPPEN

Hvorfor hamrer mit hjerte derudaf, og hvorfor spænder jeg sådan op, når jeg bliver vred? Ja – hvorfor egentlig? Det vil jeg forklare lidt om her.Vrede er en grundfølelse.  En kæmp/flugtreaktion og et naturligt overlevelsesinstinkt, der træder i kraft, når du oplever ubehag eller fare.


Når du bliver vred, opfatter din krop et signal om, at der er fare på færde og sender kamphormonerne, adrenalin og noradrenalin, ud i blodbanerne, så din krop er kampklar. Din puls og dit blodtryk stiger, du trækker vejret hurtigere og får i en kortere periode ekstra energi og udholdenhed. Fordi at dit hjerte pumper hurtigere, betyder det også, at dit kredsløb bliver yderligere belastet og ikke får tid til at slappe af.


Dine muskler får tilført mere blod og er klar til at kæmpe eller flygte. Du er klar og spænder op i din krop – i din ryg, nakke, arme, kæbe, ansigt….. Ydermere trækker blodet sig fra dit fordøjelsessystem og ud i dine muskler, så din fordøjelse bliver altså også sat på prøve her. Du vil opleve at have lyst til hurtig energi her og nu såsom sukker og fedt, hvilket er skidt for din fordøjelse i længden.


DEN UNDERTRYKTE VREDE – altså den, du gemmer på og ikke udtrykker. Der hvor du eks.vis ikke får sagt fra eller markeret dine grænser - kan sætte sig som en klump i maven , spændinger, ondt i halsen, hovedpine, tandpine, kvalme m.m. Det er ikke sundt – hverken fysisk eller psykisk.


FØLELSESMÆSSIGT kan vrede være forbundet med skam og ubehag, og nogle opfatter det som forbudt at vise vrede. Her spiller arv og miljø en rolle: familie og voksne rollemodeller. Vrede kan også dække over andre følelser. Eks. Sorg. Hvordan er der blevet giver udtryk for vrede i din familie?


Vrede er ikke en dårlig følelse. Den er nødvendig og er med til at give dig handlekraft og energi. Det er, når den tager overhånd og du mærker, at du får eller har ondt i kroppen, ofte har hovedpine eller kvalme , at det ikke er godt.


BRUG DIN VEJRTRÆKNING til at få slappet af i dine muskler og give din krop opmærksomhed. Find en motionsform, hvor du får dine ophobede spændinger ud . Eks. Svømning, yoga, dans, løb i naturen…..


Det er vigtigt, at du er opmærksom på, hvad der sker i din krop og får løsnet op for dine spændinger,så du ikke går hen og får konstante smerter. Prøv at find ind til årsagen til din vrede, så du nemmere kan håndtere den næste gang, den dukker op.


Det var lidt om vrede og spændinger. I næste uge handler det om en anden følelse. Vi ses.

Spirende forårshilsener fra Rosa
Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.