Tegn på mistrivsel hos børn og unge

Skrevet d. 11-4-2015 16:51:07 af Nini Flyvholm - Psykolog

Vi oplever en skrækkelig kulturel udvikling - ofte med helt umenneskelige idealer, som de unge har brug for hjælp til at færdes i og yde modstand mod. Det er en hård opgave at være ung i dag. Der er mange forventninger at leve op til og derfor også mange muligheder for at fejle og ikke føle sig god nok. Udviklingen hænger sammen med de mange idealer og muligheder, børn og unge har i dag.

Jeg har samlet syv tegn, der kan give en indikation på, om dit barn mistrives.

1. Ændring i adfærd

Depression, angst og andre psykiske lidelser opstår ikke fra den ene dag til den anden, så vær opmærksom på, om din teenager går fra at være åben til at være mere indelukket. En adfærdsændring kan også komme til udtryk ved, at din teenager går fra at være social og aktiv til at foretrække at blive hjemme. Vær nysgerrig omkring det og spørg ind, så dit barn har mulighed for at åbne op.

2. Tiltagende isolation

Hvis man oplever, at ens barn trækker sig fra sociale arrangementer med vennerne eller bliver væk fra skolen, kan det betyde, at der er noget galt. 

3. Fysiske klager eller søvnløshed

Ligesom med voksne kan psykisk mistrivsel give sig til udslag i fysikken, så vær opmærksom på, hvis det barn begynder at klage over mavesmerter, hovedpine eller sover dårligt om natten. Det kan skyldes de mange - og dårlige - tanker.

4. Større humørsvingninger eller tristhed

For teenagere er det helt normalt at svinge i humør, men hvis det bliver mere og mere udtalt, kan det være, at dit barn bøvler med noget, som er svært at rumme. Tristhed, tunghed og bekymringer bør du spørge ind til, og hvis du har mistanke om en depression, bør I søge professionel behandling.

5. Overdrevet fokus på udseende og sundhed

Hvis din datter begynder at spise overdrevet mange gulerødder for at tabe sig, eller hvis din søn hver dag løfter vægte to timer, så er der grund til at være opmærksom, for det kan udvikle sig til et større krops- og sundhedsproblem, hvis der ikke gøres noget.

6. Flere konflikter

Det er forskelligt, hvordan unge reagerer på konflikter. Nogle trækker sig ind i sig selv, mens andre bliver aggressive - begge dele er udtryk for, at noget er svært. Som forælder bør du holde dig i ro og lytte, så I sammen kan blive klogere på, hvordan tingene forholder sig.

7. Opgivenhed

Hvis dit barn pludselig ikke kan overskue små og helt normale hverdagsting eller giver udtryk for, at hun eller han ikke er god nok, så skal du tage det alvorligt. Opgivenhed er ofte udtryk for destruktive tanker, og det kan være meget slemt og kræve behandling.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.