Perspektiv - din synsvinkel

Skrevet d. 16-4-2015 08:24:49 af Mette-Marie Damborg Andersen - Coach

Dit perspektiv er afgørende for, hvordan du ser og dermed møder verdenen.

Perspektiv handler om en given måde at anskue eller opfatte noget på, bestemt af fx de erfaringer, overbevisninger eller holdninger du har.

Man kan også kalde perspektivet for en synsvinkel eller en fordom, men det er stadig dine erfaringer, holdninger og overbevisninger om verdenen, der afgør hvad du ser.

To mennesker kan se ting forskelligt og på mange forskellige måder og fra forskellige vinkler.  Og det behøves absolut ikke at være dårligt. Det handler nogle gange bare om, at vi har forskellige holdninger eller som på tegningen, forskellige behov. Men du kan også selv se ting forskelligt ud fra forskellige perspektiver. Du kan altså skifte perspektiv. Og det er også godt. For det kan du bruge til at ændre noget negativt til noget positivt.

Har du tendens til et pessimistisk perspektiv, så kan du sikkert finde dig tilbøjelig til at opfatte ting negative, såsom svære, umulige og besværlige. Dine erfaringer er måske, at ting ikke lykkes så nemt og din holdning er, at alt der er besværligt er dumt at indlede sig på.

Hvorom har du et positivt perspektiv på verdenen, så ser du mere verdenen som fuld af muligheder, ting er lette og ja – selv besværlige ting er fede. For de er bare udfordringer – og dem har du måske gode erfaringer med.

Prøv selv at overveje dit perspektiv på en given ting, du opfatter negativt. Undersøg hvilke erfaringer og holdninger, der ligger til grund for dit perspektiv. Se så om du kan ændre perspektivet, ved at lege lidt med de holdninger og overbevisninger du har gjort dig ud fra dine erfaringer – og mærk forskellen!

Kan du skabe dig et andet perspektiv, der er mere positivt og mere støttende for dig, så kan det være, at det du tidligere anskuede,  som fuldstændigt dumt, svært, umuligt eller irriterende, lige pludselig slet ikke er så ringe endda.

God dag (ja, for det er den i mit perspektiv)

K/Mette-Marie


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.