Frygt kun frygten selv

Skrevet d. 12-11-2014 08:16:53 af Sanne Rosendahl - Psykoterapeut, Coach, Mentor

Det kan være en utrolig belastning, hvis et menneke lider af frygt. Stress hormoner ophobes i kroppen, angsten raser og panikken opstår.

Men hvad er det vi frygter?

Vores historie er kilen til et menneskes frygt. Kroppen husker alt, og uanset, hvor meget vi gerne vil, husker den dårlige erfaringer. Du kan ikke løbe fra den. Du kender sikkert ordsproget "Nissen følger altid med"

Frygten er en Kompas på, at der er noget farligt, vi skal komme væk fra. Men når et menneske lider af frygt, som er historisk og måden vi har lært at tænke på, hjælper det ikke, at andre fortæller dig at du "bare skal slappe af" - "Der er ikke noget at være bange for" osv. Konsekvensen er kort og godt, at den der lider af frygt bliver gjort helt forkert, og har dermed endnu en ting at slås med.

Hvis du gerne vil af med din frygt kræver det flg.:

  • Du lære at kende din historie, og hvor frygten kommer fra
  • At du er villig til at bryde modstande, som ligger dybt i os, for at du ikke gentager dårlige erfaringer.
  • At du støttes af en psykoterapeut/psykolog, som hjælper dig med, at få samlet din historie, og støtter dig i, at øve nye tanker og få nye erfaringer.
  • Kognitiv behandling, hvor alle dine frygt og katastrofe tanker bliver tydelige for dig
  • Du lære at være god ved dig selv samt får indarbejdet værktøjer, som du kan bruge hele livet.

Du kan sagtens komme af med din frygt. Men vær opmærksom på du aldrig kommer af med selve frygtdriften. Mange af mine klienter har haft urimelige krav til sig selv, som omhandler, at deres frygtdrift helt skal forsvinde. Men den kan du ikke.

Hvad er årsagen til du ikke kan fjerne frygten helt?

Frygt er biologisk. Du har brug for den, hvis du virkelig er i fare. Det er vigtig du dermed kan handle så du kan beskytte dig selv. Det er urimeligt overfor dig selv, at du forsøger, at fjerne den helt fra din krop og biologi. En umulig opgave du aldrig vil vinde.

De fleste af mine klienter opdager også, når de har været igennem et forløb hos mig, at frygten for frygten, stort set er det største problem. De er simpelthen bange for, at andre mennesker kan se de er bange eller, at de har lært de ikke må være bange.

90% procent af den frygt, som et menneske bære på, er ikke virkelig. Den foregår inde i dig. 10% kan være realistisk og korrekt. Det er da tankevækkende.

Du kan vinde over din historie, lære at håndtere din frygt og ikke mindst lære at elske dig selv med din frygtdrift.

Jeg håber mit lille indlæg kan hjælpe dig på vej i arbejde med din frygt.

Kærlig hilsen

Psykoterapeut og Coach

Susanne Rosendahl

 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.