Ansvar: Buzzword eller livsstil?

Skrevet d. 14-3-2015 12:30:57 af Miglena Dermendjieva - Coach, Mentor

DreamCoach website

Ansvarshuset

Har du fået nok af tom snak om ansvarsområder og ansvarlighed på dit arbejde?
Ved du, at du kan høre hvor meget ansvar folk tager, ud fra den måde de taler på? 

Det kendte

Du undrer dig sikkert over, hvorfor ansvarsbegrebet overhovedet skal diskuteres igen og igen. Alle ved jo, at vi skal tage ansvar på arbejde og hjemme.

Vi lever i et ansvarligt samfund med meget klare ansvarsområder i de relevante samfunds- og familiestrukturer.

 

Det ukendte

Det jeg tror, at du IKKE ved er, at du kan høre hvor ansvarlig en person er, på hans talemåde og valg af livsstil, ved at benytte ”ansvarshuset”.

”Ansvarshuset” er en metafor for den personlig levemåde man har valgt. De 4 niveauer i huset repræsenterer forskellige livsstile:

  • Kulkælderen: er mørk, kold, fugtig og uden særlig meget lys. Personer der bor hernede, giver ALTID skylden til deres omgivelser og relationer, da de IKKE VED AT DE SKAL TAGE ANSVAR FOR DERES udfordringer i livet. De ser sig selv som ofre, da de hele tiden er afhængige og påvirkede af deres omverden.

Du vil tit høre dem at sige: "Det er min chefs skyld at jeg ikke kan få mere i løn, så jeg kan finde et bedre sted at bo." "Min mor vil ikke hjælpe mig med at finde et bedre sted." "Hvis min mand var bedre til at forstå mine behov, ville jeg ikke trøstespise" osv.

Kælderbeboerne tager IKKE ansvar, og ved ikke at de skal gøre det.

 

  • Stuen: Har lidt mere lys. Ikke særlig god udsigt, men dog nogle små vinduer og det trækker stadigvæk koldt fra kælderen. Dem der bor her er blevet klar over at de skal gøre noget for at undgå afhængighed af andre personer og omstændighederne. Men de lever i en verden fuld med undskyldninger for ikke at få styr på udfordringerne. Det er meget nemmere for dem at lukke øjnene og tro på, at en skønne dag vil alt ordne sig af sig selv. De bruger hele tiden ord, som DERFOR, MEN og HVIS BARE...

"Jeg ved at det er nødvendigt at tage mit helbred alvorligt, MEN jeg har ikke tid til at motionere, der er så travlt på arbejde og jeg har små børn". "HVIS JEG fik et bedre betalt job, kunne jeg bruge mere tid på familiehygge og vi kunne leve mere lykkeligt". "Min familie støtter mig ikke og de synes at jeg er meget anderledes end dem, DERFOR er jeg nødt til at tilpasse mig deres normer."

Trist, ikke også? At man ved, at man skal gøre noget, men ikke har modet og motivationen til at tage sine egne beslutninger og fuldføre dem.

Det gode er, at første skridt er taget og man VED at der skal tages ansvar.

 

  • 1 sal: Her er lyst og varmt, med fin udsigt. Her bor dem som TAGER ANSVAR ... også for meget ansvar. Disse personer møder du også tit. De ved hvad de vil, de finder ud hvad der skal til for at ændre på ting, og de har også modet at tage de beslutninger der skal til. De har indflydelse på deres eget liv. De er også nogle gange alt for ansvarlige og pligtopfyldende, og deres stolthed og ansvarsfølelse tillader dem ikke at sige "Nej tak!" eller "Det kan jeg ikke!". Derfor tager mange af dem flere opgaver end de kan bære på deres skuldre og går tit ned med stress. De har ikke lært at de skal huske også at passe på sig selv, og at lad være med at føle sig forpligtet til at rede hele verden og passe på alle.

Du vil tit høre dem snakke i JEG - form og sige: "JEG skal lige TAGE MIG SAMMEN, så finder JEG ud af hvordan jeg presser det hele ind i mit allerede travle program". "Mine børn gider ikke at hjælpe til derhjemme, og JEG SKAL lige ordne huset, før jeg kan slappe af". Fordi disse personer altid løser andres opgaver og tager ansvar på andres vegne, har de ikke tid til dem selv!

Du kan ikke ændre på andre menneske og du er ikke ansvarlig for, hvad de vælger at gøre med deres liv.

 

  • Penthouse-lejligheden: Er drømmeboligen, for her er luksus, harmoni, balance i omgivelserne og dig selv. De som bor i penthouse-lejligheden, TAGER ANSVAR FOR DERES LIV OG DE PERSONER SOM ER AFHÆNGIGE AF DEM. De har opnået balance i ansvarsforholdet. De ved, at hvis de vil leve et lykkeligt liv, skal de tage ansvar for det! De har modet til at se udfordringerne i øjnene, reflektere over problemstillingerne og så tager de konsekvenserne af deres beslutninger. Det er ikke sikkert at de træffer de rigtige beslutninger hver gang, men så får de i det mindste prøvet at tage ansvaret og gøre noget, og så har de lært hvordan det ikke skal gøres! Mennesker, som dem har også lært at de KUN skal tage ansvar for sig selv og dem der er afhængige af dem – f.eks. deres små børn og gamle forældre.

Du vil høre dem sige: "JEG søger nyt job, da jeg, på min nuværende arbejdsplads, ikke får respekt og anerkendelse for min indsats. Det demotiverer mig og gør mig ulykkelig". "Min kæreste ryger alt for meget, og lægerne har advaret hende om, at hun ikke kan fortsætte på den måde. Vi har drøftet forskellige muligheder for at løse dette problem, men hun er en voksen person og skal selv tage ansvar for sit liv" osv.

Tillykke hvis du er en af personerne i denne kategori! Du bliver nok aldrig stresset, og du undrer dig sikkert også over, hvorfor andre du kender går ned med stress.

 

Hvad tænker du nu? Ved du, hvilken livsstil du har valgt?

 

På nogle områder ligger du nok på det ene niveau og på andre på et andet niveau.

Men det bedste er, at hvis du er opmærksom på hvor du er placeret i øjeblikket, og hvor vil du være i fremtiden, så er der mulighed for at ændre det!

 

God fornøjelse med dit livsstils-valg! Du behøver ikke at løse alt selv, der er altid én som gerne vil hjælpe dig, hvis du tørbede om hjælp.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.