Søvnløshed

Søvnløshed er et pinefuldt problem for mange. Der er to primære former for søvnløshed, psykofysiologisk og idiopatisk, hver med forskellige årsager og en smule varierende symptomer. Når ikke der findes en medicinsk årsag til søvnløshed, og det der heller ikke er tale om misbrug eller andre mentale forstyrrelser, kan det være et tegn på søvnløshed. Uanset årsagen, kan man via GoMentor.com få behandling for begge former for søvnløshed. Før vi kommer nærmere ind på, hvordan man kan få hjælp, er her lidt yderligere fakta, som man bør kende til. 

Årsager til søvnløshed

I tilfælde af psykofysiologisk søvnløshed, vil der ikke være nogle længerevarende kendte søvnproblemer, men det forårsages af voldsom bekymring og stress. De præcise årsager kendes ikke, men begge disse psykologiske faktorer kan spille en rolle udviklingen af søvnbesvær. Mht. idiopatisk søvnløshed, skyldes det primært neurologiske problemer i de dele af hjernen, der styre søvnrytmerne. Selvom årsagerne til de to former for søvnløshed er forskellige, vil nogle af symptomerne være ensartede.

Symptomer på og farer ved søvnløshed

Som det også gør sig gældende med hensyn til årsagerne til de to typer søvnløshed, vil også symptomerne variere en smule. For så vidt angår idiopatisk søvnløshed, vil patienter typisk opleve problemer med opmærksomhed eller hyperaktivitet. Begge former for søvnløshed vil forårsage manglende søvn. Nogle vil måske også have svært ved at falde i søvn, hvis ikke de ligger i deres egen seng. Hvis ikke man søger behandling, har disse symptomer det med at blive værre, inden man kan spore bedring. Dette kan føre til andre problemer, så som depression eller andre mentale lidelser. 

Behandling af søvnløshed

For de flest vil adfærdsterapi være en af de mest effektive måde at bearbejde søvnløshed på, både idiopatisk og psykofysiologisk. Det er også vigtigt at man lærer gos søvnhygiejne på lang sigt, især med hensyn til idiopatisk søvnløshed. GoMentor.com’s tilknyttede specialister, kan også lære dig forskellige afslapningsteknikker, som kan være gavnlige, når man forsøger at genopbygge en normal søvnrytme. Det sidste aspekt af online behandling af søvnløshed er også en af de vigtigste. Online rådgivning giver mulighed for, at kommunikere med andre med samme søvnforstyrrelse. Dette kan gøre en stor forskel for, om behandlingen er effektiv eller ej 

Definition af Søvnløshed

Søvnløshed er en søvnforstyrrelse, der ikke kan tilskrives medicinske eller psykologiske forholde. Desuden relaterer det sig heller ikke til misbrug. Terapi og rådgivning anbefales som en del af den overordnede behandling af søvnløshed.

Symptomer på / Grunde til Søvnløshed

  • Søvnløshed der ikke relaterer sig til medicin, misbrug eller en anden mental forstyrrelse
  • Besvær med at sove på ukendte steder
  • Undertrykkelse af følelser

Find hjælp til Søvnløshed

Hanne Pedersen Harald Villemoes Line Rotenberg Rikke Fleckner Bente Jacobsen
Prøv online terapi gratis i 3 dage