Koffeinmisbrug

Koffeinafhængighed og -misbrug

De fleste mennesker bliver afhængige af koffein på samme måde: det starter med en nydelse af at få lidt ekstra energi om morgenen. Problemet er dog, at kroppen hurtigt vænner sig til den kunstige energi, og med tiden fører dette til tolerans, hvilket vil sige, at man får brug for større mængder kaffe for at kunne opnå den samme energitilførsel. Ikke nok med det, så kan der i forbindelse med kaffeafhængighed være abstinenser, hvilket er en anden grund til, hvorfor så mange mennesker forbliver afhængige af koffein. Uanset hvad grunden til afhængighed er, og hvor lang tid du har været afhængig, så er faktum den, at når du først oplever farerne ved koffeinafhængighed, så vil du ønske at få hjælp. På GoMentor.com kan du få hjælp.

Symptomer på koffeinafhængighed 

Her er nogle af de mest gængse tegn på koffeinafhængighed. 

 • Tolerans – Tolerans over for koffein betyder, at man skal indtage større mængder kaffe med tiden for at opnå samme effekt, og dette er et tegn på koffeinafhængighed.
 • Abstinenser – hvis man oplever hovedpine og andre gener 24 timer efter det sidste indtag af koffein, så kan dette være et tegn på koffeinafhængighed.
 • Manglende evne til at holde op med drikke koffeinholdige drikke er ligeledes et tegn på afhængighed.
 • Hunger efter koffein indikerer koffeinafhængighed.
 • Cravings for caffeine are indicative of a caffeine addiction.
 • Hurtig hjertebanken er et tegn på for meget koffein i kroppen.
 • Søvnløshed og uro er andre symptomer, man som koffeinafhængig kan opleve.
 • I ekstreme tilfælde ses rysteture, hvis koffeinindtaget har været for højt.

 Hvis nogen af disse symptomer lyder bekendt, så bør du læse mere om farerne ved koffeinafhængighed. 

Farer ved koffeinafhængighed

Selvom det kan være rart med et tilskud af energi, så kan for meget koffein have en negativ effekt på kroppen. Du kan opleve alt fra træthed til rastløshed og søvnforstyrrelser, hvorfor koffeinafhængighed kan medføre problemer for dit helbred. Men uanset hvor længe du har været afhængig af koffein, så er der håb og mulighed for behandling af din afhængighed. Ved at få behandling kan du stoppe din tvangshandling og endnu engang få et sundere liv.

Behandling af koffeinafhængighed

Hvis du ikke har lyst til at kæmpe med symptomerne for koffeinafhængighed, så er du ikke alene. På GoMentor.com har vi terapeuter, der er specialiserede i behandling af koffeinafhængighed, og de kan hjælpe dig gennem online terapi. For nogle virker koffeinafhængighed ikke som et alvorligt problem, men hvis man ser på de helbredsrisici, der er forbundet med et for stort indtag af kaffe, så bør man udvise agtpågivenhed. Men online terapi på GoMentor.com kan du komme af med din afhængighed og med dine symptomer på abstinenser. 

Definition af Koffeinafhængighed

Koffeinafhængighed kan defineres som en trang til at indtage kaffe – en kemisk afhængighed. Et af tegnene på koffeinafhængighed er abstinenser, når man forsøger at lade være med at drikke. Disse tegn kan være alt fra hovedpine til mangel på energi, hvilket tydeligt viser den effekt koffein har på kroppen.

Symptomer på / Grunde til Koffeinafhængighed

 • Problemer med abstinenser
 • Høj tolerans
 • En konstant hunger efter koffein 
 • Behov for koffein til at komme i gang 
 • Søvnløshed

Koffeinforgiftning

For mange mennesker er der ikke noget som den første kop kaffe om morgenen. Kroppen får tilført ekstra energi, men man betaler en høj pris for det. Koffein er et opkvikkende middel, der påvirker det centrale nervesystem. Selvom kroppen kan føle ekstra energi i starten af en koffeinforgiftning, så vil kroppen hurtigt reagere, når koffeinen holder op med at virke. Dette er, sammen med tolerans, tegn på koffeinafhængighed. 

Tegn på koffeinforgiftning

Her er flere informationer om tegn på koffeinafhængighed. 

 • Spænding, rastløshed og nervøsitet er tre gængse tegn på koffeinforgiftning.
 • Søvnløshed – manglende evne til at falde i søvn kan være resultatet af koffeinforgiftning.
 • Omflakkende adfærd kan ses hos nogle, der er påvirket af koffein.
 • En midlertidig tilføring af energi er almindeligt, når man indtager kaffe.

Det kan føles rart med lidt ekstra energi i starten, men det fører til tolerans, og man er blevet afhængig af koffein, så skal man bruge større og større mængder for at kunne opretholde det samme energiniveau. Dette kan være et problem på mange måder, og der er også andre farer ved koffeinforgiftning.

Farer ved koffeinforgiftning

Selvom det føles rart at få tilført ekstra energi i kroppen, så sker dette ikke helt uden konsekvenser. Koffeinindtag medfører bivirkninger, som du måske ikke har lyst til at opleve. Der er mange helbredsproblemer lige fra søvnløshed til brat nedtur, når man kommer af med forgiftningen, som man bør overveje, før man siger ja tak til en stor kop kaffe to gange dagligt. Efterhånden som kroppen vænner sig til den ekstra energi, man tilfører den, så begynder den at få hunger efter koffein bare for at kunne fungere normalt. Denne form for koffeinforgiftning kan føre til koffeinafhængighed.  

Behandling af vedvarende koffeinforgiftning - afhængighed

På GoMentor.com kender vi til de farer, der er forbundet med koffeinafhængighed. Vi ved også, hvilken magt koffeinforgiftning har over kroppen, og netop derfor tilbyder vi online terapi, så man kan få hjælp til symptomer på koffeinabstinenser.  Derudover har vi professionelle terapeuter, der står klar til at hjælpe dig med de psykiske aspekter af koffeinafhængighed. Den fysiske afhængighed, der følger med afhængighed af koffeinforgiftning, kan være svær at klare på egen hånd. Det er muligt at blive behandlet for det, men det er dig, der skal tage det første skridt mod et bedre liv.

Definition af Koffeinforgiftning

Når koffein påvirker centralnervesystemet i kroppen medfører det koffeinforgiftning med forskellige symptomer såsom større agtpågivenhed og højere energiniveau. Denne energi er kortvarig, men den får kroppen til at kræve mere og mere koffein for at opnå det samme energiniveau. Derfor er koffeinafhængighed et alvorligt problem, som kan føre til andre problemer som f.eks. symptomer på abstinenser.

Symptomer på / Grunde til Koffeinforgiftning

 • Rastløshed
 • Nervøsitet
 • Spænding
 • Søvnløshed
 • Omflakkende adfærd
 • Midlertidigt energiboost