Senfølger af at vokse op med forældre med tørst efter alkohol...

Skrevet d. 10-9-2022 16:15:07 af Kirsten Poulsdatter Larsen - Psykoterapeutstuderende, Coach, Supervisor

...står der ikke så meget nyt under solen om i det her blogindlæg. Nogle gange er det alligevel en lille lettelse at blive mødt som voksen veluddannet kvinde, der udadtil ser ud til at have styr på det hele. Så læs med.


Senfølger varierer som bekendt over tid alt efter livfaser, indre og ydre begivenheder. Måske fylder noget nyt eller gammelt i dig? Titter gamle mønstre og følelser frem? Det kan være, du er blevet forælder, er gået i overgangsalderen, har fået en kollega med dysfunktionelt lederskab, som trigger dig.


Selvom det ikke lige handler om alkohol, ligner senfølger til forveksling hinanden, og en fællesnævner er, man som pårørende har oplevet fysisk og/eller psykisk vold, overgreb og selvmordstrusler fra misbrugeren eller måske den af forældrene, som ikke drak med. Det har konsekvenser for ens livskvalitet, og jeg påstår hele livet.


En gammel nyhed er, det aldrig er for sent at arbejde med sig selv, sine tanker, følelser og adfærd. Det er muligt at gøre noget ved det. Bruge sin energi på at hjælpe sig selv og stoppe med at bruge energi på at fikse noget, som ikke er ens at fikse.


Ifølge den amerikanske psykiater Gerald G. Jampolsky er vores livskvalitet bestemt 45 % af biologiske gener og 15 % af omstændighederne i vores opvækst. Så 40 % kan siges at handle om vores overbevisninger, værdier og måde at vælge at være i tilværelsen på. Det er et vildt postulat, men altså hvad nu hvis vi faktisk har direkte indflydelse på bare nogle få procenter, af måden vi er i vores tilværelse på.


Klassiske senfølger som PTSD og depression har jeg ikke værktøjerne til at hjælpe dig med, men jeg kan hjælpe dig med at blive bedre til at navigere i fx at sige nej og acceptere andres nej, sætte ord på dine behov og følelser, blive endnu mere sikker på, hvad der er normalt og unormalt, stole på din egen dømmekraft når den bliver udfordret, blive bedre til at koncentrere dig, ventilere og bearbejde mareridt og flashbacks og bl.a. at få øje på selvdestruktive tanker og adfærd fx i job- og partnervalg og overfor eventuelle børn.


Måske er du et sted, hvor du føler behov for at vende noget igen eller for første gang, fordi der er noget, som er vigtigere og mere attraktivt for dig i dit liv og har brug for en (med tavshedspligt) at tale med fremfor at vende det indad med endeløse ruminationer og måske psykosomatiske symptomer som muskelspændinger, migræne og maveproblemer til følge.


Det handler ikke om, jeg eller andre skal definere, hvordan du har det med dig selv, men at du bliver mere skarp på dine værdier og overbevisninger i dit liv, så det bliver lidt lettere og lysere at være dig.


Vi taler sammen og arbejder ud fra det, som fylder i dig lige nu. Vi arbejder med retning i dine tanker og følelser. Det kan være at overskrive negative overbevisninger, at berolige sig selv, at finde ind til positive tilstande, der gør dig i stand til at træffe sunde beslutninger for dig i dit liv.


Du kan læse om mig på min side, men her er et executive summary: 4. års psykoterapeutstuderende i NLP Huset. Uddannelsen er evalueret og godkendt af Dansk Psykoterapeutforening og giver muligheden for mig at sætte MPF efter psykoterapeut-titlen fra sommeren 2023. Det er din garanti for, at jeg som din terapeut har de kompetencer, der skal til for at give den rigtige hjælp for at fremme din personlige udvikling og psykiske sundhed. Derudover har jeg en humanistisk kandidatgrad med 11 års erfaring som voksenunderviser og titlen lektor, er certificeret NLP Master Practitioner og Systemisk Supervisor & Coach.


Kontakt mig for en uforpligtende audio- eller video-samtale her på GoMentor. Du kan også skrive direkte til mig på mail eller sms. Jeg glæder mig til at møde dig og lytte til dine bekymringer og udfordringer og støtte dig for en stund i dit liv.


Og lige inden du smutter, så åbn en ny fane og skriv ’alkohol følger for børnene’ og klik på 'sundhed dk's' link. Der kan du læse mere om senfølger, og selvom det handler om børn, så gælder det også for voksne børn af voksne, og måske er det ikke dig, men en du kender.


Det handler om dig og din trivsel i dit liv.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.