SÆRLIG SENSITIV.

Skrevet d. 9-1-2017 17:17:40 af Heidi Egeberg - Parterapeut, Psykoterapeut MPF

Jeg har erfaret, der er en del , der ikke kender til den særlig sensitive side, så de i mange år har gået og følt sig forkert og anderledes. Som har fulgt dem siden barndommen. Da der er blevet sagt "Du er for følsom"- eller "Du bekymre dig for meget" - "Du er for sart" - Blevet opfattet som meget genert.

Noget falder på plads, når jeg har spurgt ind til den særlig sensitive side. Som har været med til en dybere forståelse af mange ting i deres liv. 

Derfor deler jeg her på bloggen noget om særlig sensitivitet.

Særlig sensitiv kaldes også HPS, det er ikke en diagnose, men noget af ens personlighed/karaktertræk. Den er biologisk betinget og indlejret i nervesystemet, man kan ikke fjerne den. (fra  psykolog Lise August)

Ens nervesystem er mere modtagelig for indre og ydre stimuli, den opfanger flere informationer. Hjernescanninger har påvist nervesystemet arbejder noget dybere, for at bearbejde indtryk. Derfor bliver man hurtigere overbelastet/overstimuleret,  som kan medføre udmattelse, stress, depression, angst, hvis ikke man får taget hånd om sin sensitivitet. Det er vigtig man lære at acceptere den side, og hvor ens grænser går, og hvordan man bedst undgår overstimulering.

Særlig sensitive mennesker oplever mere intens, lugte, lyde, fornemmer meget hurtig, hvordan andre har det, bliver lettere påvirket af andres stemninger og humør Nogle har svært ved at skelne mellem egne og andres følelser. Særlig sensitive har større empati, indfølingsevne, høj  retfærdighedssans, fintfølende, opfanger flere nuancer, har let til tåre og latter. 


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.

Denne hjemmeside anvender cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse. Læs mere