Nudge din sundhed - det virker!

Skrevet d. 14-9-2016 18:01:07 af Charlotte Sundhedsrådgivningen

Vi ved det godt og alligevel er det så svært – dét der med at vælge det sunde frem for dét, der falder lige for. Måske kan du ligefrem nikke genkendende til denne situation: 


Klokken er lidt i halv seks og du haster, en smule træt efter en lang dag på kontoret, ind i supermarkedet for at købe ind til aftensmaden. Her konstaterer du mere eller mindre opgivende, at der er alenlang kø til samtlige udgangskasser. Måske griber du den første og bedste færdigret, du falder over i køledisken eller måske opgiver du allerede ved udsigten til at skulle stå i kø i mindst tyve minutter og skynder dig i stedet ned på den lokale pizzabar, hvor du bestiller en nummer 39 med ekstra ost. Begge dele hurtige, nemme løsninger, men som bekendt ikke særlige sunde. 


Vi ved det godt! Vi har fået tudet ørerne fulde om det hensigtsmæssige i at erstatte den usunde fastfood med gode næringsrige grøntsager. Måske har lægen oven i købet skitseret de mulige (negative) konsekvenser af et alt for højt kolesteroltal. Alligevel falder vi i igen og igen. Glemmer at få købt ind til morgen-smoothien eller kommer lidt for sent fra kontoret, så dagligvarebutikkerne når at lukke osv. Årsagerne (og ikke mindst undskyldningerne) er og kan være mange, men bunder ofte slet og ret i dårlige vaner; indgroede uhensigtsmæssige adfærdsmønstre, som vi slet ikke rigtig tænker over i dagligdagen, men som medfører, at vi ubevidst fravælger dét, der er sundest for os at gøre. 


Den gode nyhed er, at vi relativt nemt kan fralægge os de dårlige vaner og i stedet tillægge os nye, sundere vaner. Ved hjælp af små (kærlige) trick, der kan lede os i den rigtige (sunde) retning, kan vi hjælpe os selv til at træffe de rigtige valg. Et sådant trick kaldes på nydansk et ”nudge” – oversat noget i retning af ”et puf i den rigtige retning”. ”Nudging” handler altså om at designe din hverdag på en sådan måde, at du (og det er helt centralt for begrebet nudging) uden at give afkald på din frihed til at vælge at gøre tingene anderledes, hjælpes til at træffe det rigtige (sunde) valg. 


Vi ved i dag, at mennesket sjældent træffer rationelle valg, men i stedet træffer valg ud fra både en rationel, men også en mere emotionelt forankret referenceramme, der gør at vi ofte tager beslutninger, som dybest set er dårlige for os. F.eks. har forsøg vist, at varernes placering i butikken, har afgørende indflydelse på, hvilke varer vi vælger at lægge i indkøbsvognen og dermed i sidste ende vores sundhed. Ved at anvende nudging – i dette tilfælde ved f.eks. at bytte rundt på placeringen af sunde og usunde fødevarer således, at de sunde fødevarer placeres ved udgangskasserne, hvor slik og chokolade traditionelt er placeret (fordi butikkerne ved, at her har vi typisk en højere indkøbsimpuls) – har butikkerne mulighed for at hjælpe os til at træffe den rigtige (sunde) beslutning. 


Prøv selv at bruge lidt tid på at overveje, hvordan du kan få nudging ind i din hverdag og dermed træffe de sunde valg. F.eks, har jeg fundet ud af, at hvis jeg stiller min racercykel i stuen, så jeg kan se den fra min sofa, er jeg langt mere tilbøjelig til at cykeltræne end før, da den stod i garagen. På den måde kan nudging hjælpe mig til at få en sundere hverdag med mere motion. Det virker! 


Der er kun ét at sige: Prøv det!

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.