Lidt om placeboeffekt i psykoterapi

Skrevet d. 26-12-2022 13:05:37 af Kirsten Poulsdatter Larsen - Psykoterapeutstuderende, Coach, Supervisor

Kan du huske, når en voksen pustede på din hudafskabning som barn, så gjorde den ikke helt så ondt længere? Du tolkede en mening ind i det: En voksen viser mig omsorg, og min smerte dulmes. Parallet kan man sige, at forholdet mellem klient og psykoterapeut er helt afgørende for, om man som klient oplever en bedring på grund af tro, håb og forventningen om, at terapien virker, fordi der er en ”voksen”, veluddannet og lyttende psykoterapeut tilstede. Det er med rette, man kan kalde placebo det indre apotek, vi har med fra naturens hånd. Placebo er ikke hokuspokus men også superveldokumenteret i videnskabelige studier, ifølge Lene Vase, psykolog og phD i placeboeffekter ved Århus Universitet.


Det er selvfølgelig også afgørende, at man som klient har en god kemi med sin psykoterapeut. Men den del er ikke så stor, som man som klient er åben, vedholdende og motiveret for forandring. Det er da interessant, men det er også dumt ikke at tage placeboeffekten med.


Som klient kan du med fordel derfor overveje, inden du vælger psykoterapeut:

• Hvad er dit mål med samarbejdet?

• Hvad håber, ønsker, eller tænker du skal være anderledes som følge af terapien?

• Hvad er det, du ønsker at ændre ved dit liv, dit problem?

• Hvad skal mindst være anderledes, for at du oplever samarbejdet er en succes?

• Hvad vil være det første tegn på, at du har taget et godt skridt i din ønskede retning, også selv du ikke helt er ved målet endnu?


Vælg en psykoterapeut, som er bevidst om, du skal leve med konsekvenserne af terapien. Terapeuten skal altså tage udgangspunkt i og have respekt for dit verdenssyn. Derfor tilbyder jeg helt fast en kortere indledende samtale, hvor du kan undersøge, om jeg er den rigtige for dig, er der gensidig respekt helt ind på ”celleniveau”?


Det er klart, at en pille hos en psykiater øger troen og håbet på bedring og en indsprøjtning hos lægen endnu mere, og allerbedst er en operation, ifølge placebostudier.


Fordi jeg særligt er lingvistisk interesseret og min valgte terapeutiske retning er neurolingvistisk programmering udviklet af psykolog Richard Bandler og lingvist John Grinder i 1970erne, kan jeg med lidt tilsnigelse sige, vi er ude i en sproglig operation i mine sessioner. Når det er sagt, så anerkender jeg helt konkret, der kan være behov for medicin i en periode, og der er virksomt indhold i indsprøjtninger, og operationer kan være livsnødvendige.


I et lille halvt år endnu er jeg psykoterapeutstuderende og har fra det seneste halvandet år til dato afholdt 121 individuelle terapitimer og 52 gruppeterapitimer, og siden november er jeg også frivillig psykoterapeut hos Tuba i København en aften hver uge. Det er ikke en garanti for, jeg er den rette for dig, men det skulle gerne give et praj om, jeg tager min profession seriøst og har ikke blot et oprigtigt ønske om at hjælpe dig, men jeg har også et solidt træningsforløb både teoretisk men også praktisk til at støtte dig og hjælpe dig på vej for en stund i dit liv. 


Det er også værd at lægge mærke til, om din terapeaut modtager supervision, dvs. går til lærings- og udviklingssamtaler hos en psykolog eller mere erfaren psykoterapeut for at kvalitetssikre sit arbejde. Indtil nu har jeg modtaget 62 gruppesupervisionstimer og 16 individuelle supervisionstimer, altså de seneste 18 måneder.


Mit speciale er pårørende til misbrugere og problemer med relationer. Min målgruppe er veluddannede kvinder. Det handler om dig og din trivsel i dit liv, og du er hjerteligt velkommen med selv det mindste.


Jeg vil slutte dette indlæg af med en lille øvelse, som jeg kalder: At plante blomster fremfor at lade ukrudtet tage over. Måske kan du bruge øvelsen til at lette dig selv for tung energi her og nu ovenpå juledagene. Læs øvelsen igennem, før du beslutter, om den er noget for dig. Hvis der er det mindste lille sted indeni dig, som tænker hvis ikke ja så måske, så prøv. Tankens kraft er amazing! 


Hold begge dine hænder foran dig med håndfladerne opad. I den venstre hånd lægger du alt det, som tynger og som ikke tjener dig. Brug god tid på at få det hele med. Læg følelser, billeder og handlinger på den håndflade. Vend nu blikket over på din højre håndflade og tænk på et sted, hvor du har følt dig godt tilpas. Det kan være ved havet en diset dag med duft af tang. På en solskinsdag i skoven. Et sted hvor du oplevede harmoni og nydelse og roen indeni. Fyld din højre håndflade med varme, lys og kærlighed. Læg din højre hånd på dit hjerte, og imens du holder fokus på din hånd på dit hjerte og mærker al den gode energi, så stræk den venstre lige ud til venstre og vend håndfladen nedad. Lad alt, du har i din venstre hånd forlade den. Måske er der en lyd på som møtrikker, som rammer jorden. Brug den tid det tager på at tømme den – altså dig - for energi, ord, handlinger, følelser, billeder, som trækker dig ned. Du kan sætte vejrtrækningen på, og på din indånding suger du alt det smukke – lys, varme og kærlighed - ind i dit hjerte. På udånding giver du slip på alt det igennem venstre hånd, som ikke tjener dig. Brug gerne et par minutter. Ønsker dig en lysere og mildere dag med mere ro, accept og velvære i kroppen. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.