Hvordan går det med arbejdsklimaet?

Skrevet d. 24-4-2022 11:30:57 af Kirsten Poulsdatter Larsen - Psykoterapeutstuderende, Coach, Supervisor

En anerkendt og succesfuld forretningsmand skrev i 2014 en klumme i Berlingske Tidende om Følelsen af god ledelse, dårlig ledelse og ikke-ledelse. Han rundede af med et svirp: ”Nogle hævder, at følelser ikke er en del af mennesker på arbejde, og i så fald er arbejdspladsen nok ikke en del af menneskers liv!!” Den klumme er jeg vendt tilbage til igen og igen. Siden min første ansættelse i det forrige århundrede har jeg været på færre arbejdspladser, hvor der var et sundt følelsesmæssigt arbejdsklima end omvendt.


Tænk grøn omstilling og bæredygtighed. Det er noget, der foregår derude et sted, eller som vi bidrager til med parfumefri produkter, affaldssortering og elbil. Men hvad nu hvis vi tænker grøn omstilling og bæredygtighed ind i de følelser, vi har på jobbet? (Og i det hele taget.) Hvordan går det så med klimaet på arbejdspladsen?


Min erfaring er, vi er en del, som kan nikke genkendende til at være på eller have en erindring om en arbejdsplads med følelsesmæssig forurening. Der fyres godt op med olie og kul, og adfærden er (ofte på begge sider):


  1. Undgåelse
  2. Benægtelse
  3. Bagatellisering
  4. Rationalisering
  5. Give andre skylden


De fem punkter er til manges store forbløffelse, når de taler med mig, også de fem store benægtelsesmønstre, som kendetegner personer med addiktiv adfærd.


Én af følgerne af addiktive handlinger – ofte ubevidst men ikke altid – er at behandle hinanden, som om omstilling til bæredygtige følelser ikke giver et tilstrækkeligt afkast. På arbejdspladsen behandler vi hinanden følelsesmæssigt, som om vi er uden reel værdi. Vi kan erstattes som ting. Den følelsesmæssige bæredygtighed er vi måske aldrig rigtig stødt på. I stedet elsker vi at råbe så højt, vi ikke kan mærke noget som helst. Eller bare holde sig under radaren i sin usynlighedskappe. Det kalder jeg følelsesmæssig tyranni, og det er både belastende og skræmmende.


Genkender du at fryse på din arbejdsplads? Er der ikke overensstemmelse mellem ord og handlinger? Bliver der talt bagom din ryg af dem, som siger, de har din ryg? Bliver der talt direkte nedsættende til dig? Så kan jeg hjælpe dig videre på din vej væk fra det dysfunktionelle system, som glatter dine vinger med olie og taler sort som kul. Hjælpe dig til at identificere og håndtere addiktiv adfærd og benægtelse i organisationen. Gøre dig stærkere, så du kan føle dig friere, mere levende og varm, hvor følelsesmæssig omsorg og tillid ikke er noget der plapres om, men noget vi lever, fordi vi går ind for et sundt arbejdsklima med plads til netop følelser.


Jeg tilbyder dig et overblik over din nuværende rolle i det arbejdsklima, du befinder dig i, bl.a. kan det være gennem systemisk organisationsopstilling, hvor du opstiller brikker som repræsentanter for kolleger. Hvor står du? Jeg støtter dig i at afdække din nuværende rolle i det organisatoriske system og undersøge, hvad der skal til, for du får det bedre på dit arbejde. Skal der være plads til dig som et enestående og smukt menneske, som lever følelsesmæssigt bæredygtigt?


Der er den lille visdom i, når man bruger sin pegefinger på andre, så peger tre fingre tilbage på en selv. Nogle af de værste ledere jeg har haft, har været de bedste læremestre. Set i bakspejlet.


Kontakt mig for kort uforpligtende telefonisk samtale eller videosamtale, inden du beslutter dig, om du vil booke en eller flere sessioner. Aften- og weekendtider.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.