Hvad er forskellen mellem skyld og skam?

Skrevet d. 5-6-2022 22:22:40 af Michael Fray - Sexolog, Parterapeut

Har du nogensinde følt dig skyldig eller haft dårlig samvittighed over noget, du har gjort? Eller skammer du dig over dig selv? Det kan være svært at se forskel på skyld og skam, men det er faktisk to meget forskellige følelser. I dette blogindlæg vil vi kort se på forskellene mellem skyld og skam, og hvordan du kan håndtere hver enkelt følelse.

Skyld og skam - dårlig samvittighed overfor andre eller dig selv?

Skyldfølelse er en følelse, der opstår, når vi tror, at vi har gjort noget forkert. Vi kan føle os skyldige over at lyve over for vores ven, snyde til en prøve eller ikke gøre vores del af arbejdet. Skyldfølelse er en sund følelse, som kan motivere os til at gøre det godt igen for vores handlinger. Skam er på den anden side en usund følelse der opstår, når vi tror, at vi er dårlige mennesker. Vi kan føle skam over vores udseende, vores intelligens eller vores evner. Skam er en usund følelse, fordi den fører til følelser af værdiløshed og selvhad.

Er du skyldig?

Hvis du føler dig skyldig over noget, du har gjort, er det bedste at gøre at gøre op med dine handlinger. Det kan betyde, at du skal undskylde over for den person, du har såret, gøre det arbejde du ikke har fået gjort eller gøre noget for at afhjælpe situationen.


Skammer du dig?

Hvis du føler skam over dig selv, er det vigtigt at huske, at alle har fejl, og at ingen er perfekt. Du kan begynde at acceptere dig selv ved at tænke på dine positive kvaliteter og de ting, du er stolt af. Det er også vigtigt at tale med en person, du har tillid til, om din skam, da de kan give dig støtte og forståelse. Skam kan være en svær følelse at håndtere, men det er muligt at overvinde den med tid og kræfter. Husk, at du ikke er alene om at føle det sådan.


Helt kort - forskellen på skyld og skam:

Skyld - noget eksternt. En følelse der siger du har behov for at reparere en relation til en anden.

Skam - noget internt. En følelse der siger at du skal reparere en relation til dig selv.


Har du nogen erfaringer med skyld eller skam?

Hvordan håndterer du disse følelser?

Behov for en samtale om det?

Læs mere om: Skyld og skam

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.