HVORNÅR SKAL JEG SIGE NEJ (JA)

Skrevet d. 2-7-2021 19:01:52 af Anne Ellekjær - Psykolog

Føler du nogen gange, at der aldrig er nok timer om dagen? Fanger du dig selv i at du siger ja til ting, som du virkelig ikke har lyst til, fordi det kan være godt for din karriere, status, eller bare noget, der synes vigtigt på det givne tidspunkt?


Grænser er afgørende for at prioritere det, der er vigtigst for os, og tage os af os selv. At sige nej er en af de ting, som vi kan gøre, for at sætte grænser for os selv. Grænser hjælper os med at sige nej, når vi har brug for det, så vi kan sige ja til de ting, som vi virkelig gerne vil. Men hvorfor er det i første omgang, at vi siger ja til ting, som vi i virkeligheden ikke har lyst til ?


Grænser handler om at tage sig af os selv. Grænser hjælper os med at prioritere det, der er vigtigst for os, og hjælper med at bevæge vores liv fremad i den retning, vi vil have dem til at gå. Når du ikke kan mærke dig selv, og dine behov, kan du ikke nødvendigvis forstå konsekvenserne af dine beslutninger. At sige nej, kan virke som den nemme løsning i øjeblikket, men det vil vende tilbage til at hjemsøge dig, når du har udmattet dig selv til fordel for andres komfort.


En grænse handler om at tage sig af dig selv og de sætte retningslinjer for, hvad du vil have ud af dit liv, dine forhold og dine forpligtelser. Grænser tillader os den respekt, som vi fortjener som mennesker, så når det er tid til at sige ja til ting, kan vi føle os stolte af os selv og det arbejde som vi løbende gør for at være det bedste menneske, som vi kan være. Grænser handler om at have ansvaret for dit liv og sørge for, at det går i den retning, du vil gå, i stedet for bare at flyde gennem dit liv, uden fokus eller formål.


Så næste gang du er inviteret til at tage ud til noget, tag et øjeblik og tænke på dit fremtidige selv. Tænk på, om denne begivenhed vil give mig energi og begejstring for at tackle den kommende dag, eller vil den dræne mig ? 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.