HVOR ER MIN GRÆNSE

Skrevet d. 26-6-2021 14:32:55 af Anne Ellekjær - Psykolog

Hvad er en grænse?

Grundlæggende er grænser den måde som vi lærer andre at behandle os på. Det er sådan, vi kommunikerer, hvad der er acceptabelt, og hvad der ikke er acceptabelt. De definerer, hvor det er du slutter, og den anden person begynder. Vi har brug for grænser for at beskytte os mod manipulation, og misbrug.


Grænsernes "hus"

Grænser mellem dig og andre, er lidt som et hus. Inde i huset er dit liv, og de fire vægge som skaber huset, er din beskyttelse mod omverdenen. Du har ikke låst hovededøren, fordi du gerne åbne døren for at lade folk komme ind til dig, men du åbner kun døren når du vil. Hvis nogen sparkede døren ned, ville det føles som en overtrædelse - du ville ikke efterfølgende fortælle dem: "Nå, siden at du er her, make yourself at home."


Det er det samme som nogen, der overtræder din grænse, og du siger: "Nå, siden du alligevel gør hvad du vil, hvem kan gøre noget ved det alligevel?" Hvis nogen klatrede gennem dit vindue, ville du ikke lade dem komme ind, fordi vinduet var lukket for en grund, ikke? Dit hjem, er ligesom dit liv, din plads. Du beslutter, hvem der kommer ind, og hvem der skal ud, når som helst. Hvis nogen gik ind i dit hus og tog en delikat vase og kastede den på jorden, ville du nok sparke dem ud. Hvor ofte har du   delt noget fortroligt, og det blev ikke behandlet med den omhu, det skulle have været? Det er dit hus, og du beslutter, hvilken adfærd du tolererer hos dig. Nogle mennesker tillader, at andre kan gå med sko indenfor, mens andre ikke kan lide det. Der er ingen rigtige eller forkerte regler, men hvilke er dine regler? Det er dit hus, de er dine grænser, og kun du beslutter dig hvad der er i orden.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.