Fit living interviewede mig: "Det er sundt at lave fejle!"

Skrevet d. 20-2-2016 10:18:47 af Christina List - Psykoterapeut, Coach

Ærgrer du dig tit over forkerte beslutninger? Prøv noget nyt: Glæd dig over hver eneste bommert, du begår. Det er nemlig meget sundere og sjovere at fejle end slet ikke at forsøge, siger psykoterapeut Christina List.

Faktisk er det meget sundere at træffe beslutninger, som måske viser sig at være forkerte – end slet ikke at forsøge, siger hun. For i forsøget ligger også en udvikling og en læring, som har en værdi. Derfor kan vi også med fordel øve os i at give slip på ærgrelsen over, at det ikke lige gik, som vi troede eller drømte om. 


– Lykke er en flygtig størrelse, som kommer og går, og som vi kun lærer at værdsætte, hvis vi også kender til ulykke. Mange af os tror, at vi bliver lykkelige, hvis vi taber fem kilo, får et nyt job eller skifter partneren ud. Vi bliver skuffede, hvis det ikke gør os lykkelige. Nogle bliver deprimerede, for hvordan skal de så blive lykkelige? Andre føler sig utilstrækkelige og kæmper bare endnu mere for at få det perfekte liv – men ender med at få stress, fortæller Christina List 


Jeg har været mest lykkelig, når jeg har fulgt mit hjerte, også selvom det har gjort ondt, og jeg tvivlede i øjeblikket. Det har lært mig en masse om livet. Og vigtigst af alt står jeg tilbage med følelsen af, at jeg har været tro mod mig selv, siger psykoterapeuten, som med egne ord selv har begået mange fejl i sit liv – men i dag ikke fortryder nogen af dem. For de har også modnet hende.
– Jeg er blevet stærkere og mere rummelig. Hvis man brænder for noget, skal man følge sit hjerte og gøre det i stedet for at jagte illusionen om lykke. Måske går det galt, men så har du i det mindste forsøgt. Og du har været tro mod dig selv, og det i sig selv gør dig mere lykkelig i sidste ende. Men hvad nu, hvis man ikke kun tumler med sin egen ærgrelse over „dumme” beslutninger, men også bruger energi på, hvad andre mener om de fejltrin, man får taget på sin vej gennem livet? Ja, så er det måske værd at kigge på, hvem og hvis mening der i virkeligheden tæller, siger Christina List. 


For det er netop menneskeligt at fejle. Ingen er så perfekte, at de ikke begår fejl, men hvis du kan justere dit syn på at fejle mod den positive pol, kan du blive bedre til at tackle livet, siger psykoterapeuten. 
– Vi skal tage nogle flere chancer, også selvom der er risiko for, at det går galt. Før vi griber dem, aner vi jo ikke, hvad der kan komme ud af det. Hvis du brænder for noget, så hop ud i det, og hvis det går galt, så klap dig selv på skulderen for i det mindste at have prøvet. Hvis du bruger meget energi på at kredse om dine fejl, kan det være en god øvelse at tænke på, hvad du vil fortryde, når du en dag ligger og skal dø, siger Christina List. 


– Hvis denne dag var din sidste dag, hvad ville du så gerne kunne se tilbage på?

Når jeg en dag ligger og skal dø, håber jeg, at jeg kan sige: „Jeg har lavet masser af fejl, men hold nu kæft, hvor har jeg haft det sjovt, spist kage, drukket vin og været glad”, siger psykoterapeuten

Hele artiklen kan læses i Fitliving på nettet.Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.