ET DOVENT MENNESKE = ET GODT MENNESKE ?

Skrevet d. 5-7-2021 19:41:56 af Anne Ellekjær - Psykolog

Ser du på dig selv som værende en doven person?


Har du nogensinde haft en dag, som du havde alle intentioner om at udnytte, som endte anderledes end du havde forestillet dig ? Du kom måske til at se Netflix hele dagen, med en opgaveliste, der stirrede intenst på dig, uden nogen markerede krydser? Nå, men du er ikke den eneste. Og nej, der er ingen grund til at føle sig skyldig over det. Faktisk, så kommer der mange fordele ved at være doven. Problemet opstår oftest, når folk tager deres dovenskab for langt og bliver så umotiverede, at de slet ikke gør noget de har sat sig for.


Hvad betyder det at være doven? Det har mange sigmaer knyttet til sit navn, og det bruges umiddelbart ikke til at beskrive en person i nogen form for smigrende forstand. Du kan møde det i sammenhæng med en doven person, der aldrig gør noget, eller en der er umotiveret til at udføre nogen form for arbejde. At være doven kan komme på tværs af nogen, der er ligeglade. De er ligeglad med, hvordan de kommer på tværs, hvordan de handler og tager ikke andre med i deres overvejelser. Men mange positive ting følger med at være doven. For eksempel kan det fører det til, at vi får mere søvn, end vi ellers ville have haft. At være afslappet giver dig mulighed for at være mindre stresset over dine problemer, hvilket kan give mulighed for kreative problemløsninger. Dovne mennesker får måske ikke tingene gjort hurtigt, men de nyder at gøre dem i deres eget tempo uden at føle sig presset af tidsbegrænsninger eller urealistiske forventninger fra andre omkring dem. Det er dog vigtigt at vide, hvornår nok er for meget, for hvis dovenskab begynder at angribe andre dele af livet som dine forhold til mennesker omkring dig, så kan du skabe et problem for dig selv.


Så hvor er balancen mellem det gode og det dårlige ved at være doven? Det er godt, fordi det giver mulighed for mere kreativitet og problemløsning. Det er dårligt, når dovenskab begynder at påvirke andre områder i dit liv, såsom forhold til venner, familie eller kolleger. Så hvad er balancen? Der er ikke et klart svar, men du skal vide, at det at være doven kan være begge dele. et vigtigste er, føl dig ikke dårlig, fordi du er doven. Vi har alle været der, nogle gange har du bare brug for den ekstra tid, så du ikke brænder ud og mister interessen for alt, hvad der foregår omkring dig. Så rolig, du er stadig god nok, selvom du har dine dovne dage.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.