Du kan ikke forbedre dit parforhold, kun ved fuldt ud at elske dig selv.

Skrevet d. 8-10-2020 16:11:22 af Sutton Atkins - Terapeut, Coach, Kærlighedscoach, Sexolog, Parcoach, Parterapeut, Datingcoach, Skilsmissecoach, Stresscoach, Mentaltræner, Mentor, Psykoterapeut, Stressterapeut, Søvnterapeut

Du kan ikke forbedre dit parforhold, kun ved fuldt ud at elske dig selv.

Jeg har skrevet artikler, blogs, nyhedsbreve osv blandt andet omkring; Parforhold, kommunikation, Kærlighedens sprog, at miste sit begær, åbne forhold (non-monogame forhold) osv. Men én ting ligger under, alle de råd…


Det er et meget stort og generelt udsagn, som skal dække alle i hele verdenen – et udsagn… Når vi tænker logisk omkring det; Hvor mange mennesker i verdenen elsker ærligt sig selv 100%, hvert minut, hver dag, altid? INGEN – selvsagt.


Måske undtaget buddhistiske munke, som har arbejdet på det i 1000 år, Gandhi eller Moder Teresa… Og selvfølgelig Donald Trump ? (Det var en joke – det er det vi har politikere til ?)


Mmmm. For lige at vende tilbage til kernen, virkelig at elske sig selv…


Et stort problem omkring det udsagn er, at det spreder frygt hos nogle mennesker (eller en tvivl i dem selv). Derved går de i forsvar og forsvar er ikke en god vej fremad. Udsagnet stiller også et ‘uopnåeligt mål’ op, imod perfektion. Så skaber det en dårlig selvfølelse, hver gang, du har én eneste negativ tanke eller et stænk af negativitet i din indre dialog. Det skaber så en dårlig spiral… Den helt forkerte vej. Med andre ord, – det udsagn hjælper dig ikke, det forstærker negative tanker og kan fylde et dårlig selvværd. Vejen fremad, skabes ved at bygge broer, til dit indre jeg


Det bliver simpelthen nødt til at være en smule mere nuanceret. Det bliver nødt til at være sådan, at vi selvfølgelig kan elske andre mennesker, uden at være ‘perfekte-selv-elskere’. I stedet, så skal vi forsøge at mindske den tid, vi bruger på at betvivle os selv, have negative tanker og de andre stressrelaterede følelser.


Essensen er, at udsagnet; ‘man kun kan elske andre, hvis man fuldt ud elsker sig selv.’ er 100% usandt.


På den anden side, ‘hvis du faker det, så falder du’. Du kan ikke bare gå rundt og ‘virke selvsikker’ på ydersiden, uden at have styr på dit selvværd. Uden selvværd, vil din kærlighed til den anden person visne, efter 6-36 mdr. Det vil fade. Du vil komme til at kede dig, finde fejl ved din partner. Det begær, lyst og passion, du følte i starten, vil fordufte. – Du vil stå tilbage og tænke ‘Hvad skete der lige der?’


Meget få mennesker elsker sig selv; hver dag, hver minut, året rundt. Men så længe at du ikke hader dig selv eller gemmer dig selv bag en tyk facade af selvtillid, størstedelen af tiden – så kan du elske nogen … måske elske dem nok? Men hvordan defineres nok? Det handler om nuancerne. Ville det ikke være tilrådeligt (for din egen skyld og for andres skyld) at give dig lov til, at være din egen bedste ven, en større del af dit liv, end du er nu? Stop med at slå dig selv i hovedet. Hvis du ønsker dig kapacitet til at elske andre mere, så er en måde at gøre det på, at få fjernet en del af din tvivl på dig selv, ved at elske andre mere.


Hvordan ved jeg så det? Udover min formelle uddannelse, personlige coaching, livsstils coaching, oplevelser med at være mentor osv… “Been there, done that…” (og fixet det, men jeg arbejder stadig på at udvikle mig selv – ligesom du også burde.)


Der kan være uendelig mange grunde til, hvorfor du indimellem tvivler på dig selv, eller hvorfor din indre dialog går i negativ selvforstærkning – hele tiden eller noget af tiden. (Det er OK og sundt, at tvivle på sig selv engang imellem, men ofte eller meget, er ikke sundt).


Det kan være, at du aldrig har udviklet dit selvværd som barn, (at du ikke er blevet ubetinget elsket af dine forældre) du er blevet misbrugt eller har oplevet traume. Det kan også opstå senere i livet; pga stress, skilsmisse, sygdom-smerter-generelt helbred osv.


For mit eget vedkommende, startede det med rygsmerter. Det lyder måske banalt, men 7 år med ulidelige smerter, endeløse nætter uden søvn, endte med at jeg fuldstændig mistede min identitet. Jeg var tvunget til at genopfinde mig selv og det endte godt…


Men det er en anden historie, som kommer i en blog, inden længe.


Hvordan viser vores negative følelser sig? Udadtil kan det blandt andet give udslag i ting som; vrede, irritation, følelseskulde, distancering, (selv)bebrejdelse osv… Indadtil, vil de fleste negative følelser give sig til kende i den ‘indre negative dialog’. Den lille stemme, der sidder i baghovedet og vender dine tanker og som ønsker at tale dig ned…


Det kan være en langvarig proces, at lære virkelig at elske sig selv. Det kræver arbejde, hver eneste dag og noget disciplin. Det er bestemt muligt, men ikke nemt – specielt, hvis du prøver at gøre arbejdet alene, uden nogen til at støtte og guide dig på din rejse. (Hvad enten det er en klog partner, eller en professionel sparringspartner). Nogle lærer det måske aldrig og de lever hele livet med forskellige grader af mental smerte og ubehag. De finder aldrig den rette livsledsager og de vil få ro i bare ‘at være’…


Det er faktisk noget af en mundfuld, – ‘bare at være’. Hvordan kan et menneske ‘bare være’?


Igennem opvæksten, skole og karriere, er vi opdraget til at evaluere, dømme, reflektere osv. I skolen bliver vi testet, eksamineret, puttet i kasser ift hvor gode eller dårlige vi er. På arbejdet er vi aktiver. Vi gør det vi skal og hvis vi er gode nok til det (eller til at forhandle) får vi løn ud fra det.


Vores indre-jeg er under konstant angreb. Vi er hele tiden sammenlignet med andre, livet er en konkurrence…


SÅ VAR DET VI FIK SOCIAL MEDIA…


Likes, delinger, kommentarer. Hver eneste opslag vi lægger op, bliver evalueret, for nogen mennesker (mange, desværre) – især unge mennesker – ender det med at blive lig med deres selvværd. Alle ved, at et stigende problem. Den vestlige verden, lærer de unge mennesker, at sætte disse værdier højt og det påvirker os, mentalt, spirituelt og følelsesmæssigt.


Hvordan kan vi så ‘bare være’?


Hvad jeg har lært gennem årene, er at der ikke er nogen ‘rigtig måde’. Den eneste måde er ‘din måde’. Mange finder trøst i, at arbejde videnskabeligt med selvværdsopbyggende øvelser og guides. Nogen bruger mantraer og at bekræfte sig selv. Andre ændrer deres livsstil fuldstændig, andre igen begraver sig selv fuldstændig i sport eller Gud. De sidste accepterer bare livet som det er, langer ud efter andre og skaber måske smerte omkring sig. Distancerer sig fra omverdenen, har dårlige venskaber og parforhold. For mig selv, var det en kombination af meditation og opdage min spiritualitet. Samtidig ændrede jeg også de mennesker, jeg omgav mig selv med. Jeg flyttede mig bogstavelig talt, fra de mennesker som udgyder negativ energi og stoppede kontakten med dem. Så fandt jeg fred. Din rejse, vil med garanti, være helt anderledes end min.


Det vigtigste spørgsmål er; Bliver dit parforhold påvirket af dit mangel på selvværd? (Eller bliver dit parforhold påvirket af din partners mangel på selvværd?) Hvis svaret på spørgsmål er enten ‘Ja’, ‘Måske’ eller ‘Det ved jeg ikke’, så klik herunder for at booke en gratis afklarende forsamtale, så kan vi få os en snak om din situation.


(Og ja! Det vil være nødvendigt at fixe det ‘En-til-En’-terapi, som ikke involverer din partner.)


Book en gratis forsamtale hos mig eller online nu. 


Held og lykke med lysten! ❤️


Sutton. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.

Denne hjemmeside anvender cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse. Læs mere