Din opmærksomhed er som en muskel - den kan trænes!

Skrevet d. 12-11-2014 08:19:56 af Susanne Espersen - Psykoterapeut MPF, Coach, Gestaltterapeut, Mentor, Stressterapeut

Føles belastningerne lidt for store? Er der ikke balance mellem de krav, du møder fra andre og måske også dig selv og de ressourcer, du har. Kan du mærke en indre spænding, tendens til hovedpine, ondt i skuldre og nakke eller har du svært ved at få en god nattesøvn? Bliver ellers spændende udfordringer til forhindringer? Det er lige netop her, du har brug for at stoppe op og give dig selv opmærksomhed!

Din opmærksomhed er som en muskel – den kan trænes!

  • Hvor stor er din evne til at koncentrere dig om det, du har besluttet dig for og holde koncentrationen trods mange afbrydelser?
  • Lader du dig let rive væk fra det, du har besluttet dig for at være opmærksom på?
  • Oplever du ofte, at du faktisk ikke har hørt det en anden fortæller dig – du er et andet sted i dine tanker?
  • Kører tankerne ofte rundt i hovedet, når du skal sove?
  • Føler du ikke, du får udrettet det du vil, fordi du bliver afbrudt af andre?
  • Har du næsten glemt hvad der gør dig glad og giver dig energi? 

Kan du svare ja til flere af disse situationer, kan du have gavn af at træne din opmærksomhedsmuskel.

Nogle gode råd der ”ligger lige ved hånden”:

Vær opmærksom på, hvordan du trækker vejret. Overfladisk eller helt ned i maven.

Stop op lige i det øjeblik du selv eller en anden forstyrrer dig i det, du er i gang med og tag bevidst stilling til, om du vil forstyrres. Du vil opdage, at du faktisk selv er herre over at lade dig forstyrre.

Sæt 10 min. af til dig selv hver dag, hvor du mærker efter hvilke følelser, tanker og kropslige fornemmelser, du har.

Er din tid knap så siger du næsten altid nej til noget, hver gang du siger ja. Siger du ja til det rigtige? 

Det er ofte det mest enkle der virker i praksis!

Vi bliver bombarderet med gode råd fra højre og venstre. Det kræver viljestyrke at holde fast i en beslutning om at følge et godt råd. Du kan træne viljen ved at beslutte dig for at gøre en lille ting anderledes, end du plejer i 21 dage. Herefter vil vanens magt tage over og så kan du bygge en ny god vane op.

Som terapeut er mit vigtigste redskab min opmærksomhed indad til mig selv og udad til den eller dem, jeg arbejder med. Jeg forholder mig neutralt undersøgende og er trænet i at vise nærvær og bruge min intuition i kombination med min faglige viden. Jeg træner min opmærksomhedsmuskel hver dag blandt andet ved at meditere og dyrke yoga. Det nærvær jeg giver, når jeg arbejder, skaber en resonans til min klient og giver andre adgang til øget bevidsthed og indsigt.

Jeg oplever, at det mange har brug for, i en stadigt mere krævende hverdag med mange forandringer både på jobbet og privat, er et frirum. Et frirum hvor opmærksomhed, nærvær og forankring af ny indsigt og kompetence giver dem nye redskaber til at navigere – også i modvind!

Bliv den bedste udgave af dig selv!

Vores følelser spiller en afgørende rolle i måden hvorpå vi agerer som mennesker. Derfor skal vi kunne rumme modstridende følelser og alligevel have en fornemmelse af, hvad der er den rigtige vej, når en beslutning skal tages.

De bedste hilsner,

Susanne Espersen

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.