Den svære barndom - barndomstraumer og tilknytningsproblemer

Skrevet d. 27-10-2020 17:20:52 af Thomas Bøttern - Psykoterapeut MPF, Familieterapeut/-rådgiver

Vi kan alle sammen se tilbage på en barndom, der både består af gode og dårlige minder. Vores barndom følger os igennem hele livet. Det er i barndommen, at vores personlighed konstitueres. I barndommen formes og dannes vi på godt og på ondt.


Forskningen peger på at vi består af 50% miljø og 50% arv. Derfor har barndommen en grundlæggende betydning for vores liv, og alle de valg og fravalg som vi træffer hver eneste dag. Vores barndom har endvidere indflydelse på hvem vi er, hvad vi gør, føler og tænker og vores oplevelse af os selv, andre mennesker og livet i det hele taget. Man kan sige, at barndommen er det instrument, som vi bruger til at spille vores livs melodi med.


Mange kommer trygt og godt igennem barndommen, og de har barndommens oplevelser og erfaringer med, som en varig kilde af tryghed og kærlighed. Andre derimod må gennemleve en barndom med omsorgsvigt, utryghed, opbrud og traumer, og det sætter dybe spor langt ind i voksenlivet.


Konsekvenserne af en svær barndom er mange, og kan være følelsesmæssigt smertelige at håndtere. Lavt selvværd, angst, nedtrykthed, depression, misbrug og manglende livsglæde er blot nogle af konsekvenserne af en svær barndom.


Har du haft en svær barndom, som påvirker dig og dit liv negativt? Vi kan ikke lave barndommen om, den var som den var, men igennem samtaleterapi kan du finde en vej ud af den svære barndom, og du kan finde en vej videre ud i livet.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.

Denne hjemmeside anvender cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse. Læs mere