Angst - At lære at slappe af- Perfektionisme-Masochisme

Skrevet d. 6-5-2022 19:23:16 af Varduhi Babayan - Psykolog, Mentor

Mennesker, der er tilbøjelige til angst, er ofte perfektionister og har masochistiske træk på den moralske måde.

Perfektionisme (fra det engelske ord "perfekt", som betyder "ideel, perfekt, absolut, upåklagelig") er en tørst efter erfaring, høje personlige standarder, ønsket om at bringe resultaterne af enhver aktivitet til de højeste standarder. Perfektionister tror på, at perfektion er opnåeligt og lever i konstant stræben efter at opnå det. Flere mennesker indrømmer ikke, at de har angst, som skyldes af perfektionisme, eller hvis de erkender deres egen tilstand, de forklarer, at det er sådan, de håndterer angst. At være konstant travl, stræben efter at opnå mere og mere, hjælper med at fjerne fokus på angsten. Det kan ses, at fjerne fokus kan hjælpe problemet i et stykke tid, men man ikke kan være konstant beskæftiget, da dette kan ende hurtigt med at brænde dig ud. Det er primært her, man forstår, at man har svært ved at slappe af, og at det er angsten, Som er skyld i det. Og hvis du er kommet så langt, skal du give dig selv dette spørgsmål, ’ hvordan skal jeg slappe af og hvordan kan jeg lære at slappe af’ så er du på rette vej.

Eller hvordan er det, at masochisme hjælper med at håndtere angst?

Masochisme (engelsk masochisme, opkaldt efter den østrigske romanforfatter Leopold von Sacher-Masoch) betyder i bred forstand ethvert ønske om at rette noget destruktivt, smertefuldt, ydmygende i ens retning. Her skal vi tale om moralsk masochisme, når en person dømmer sig selv til vedvarende straf; og om mental masochisme (fjendtlighed eller andre mentale destruktive impulser rettet mod en selv).

Lad os antage, at en masochists er en tornefuld vej til en slags pris, der opvejer alt, hvad der tilfældigvis blev udholdt på vejen dertil. Dette er en slags katarsis, en form for følelsesmæssig lettelse, en moralsk sejr. Og her smerter driver neurotisk angst væk. Kan opsummeres, at de perfektionistiske og masochistiske træk, der kan ses hos ængstelige mennesker, hjælper med at opnå katarsis, hvilket reducerer spænding, smerte og fjerne generelt fokus fra angsten. Det er afgørende, når man forstår sin tilstand, og her læres frelsen er at lære at slappe af og at finde sin unikke og individuelle øvelser og værktøj enten selv eller via psykologhjælp.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.