ANGST – præstationsangst.

Skrevet d. 5-8-2017 07:29:20 af Christin Walter - Coach, Mentor, Parterapeut, Stressterapeut, Søvnterapeut, Stresscoach, Sexolog, Familieterapeut/-rådgiver, Bio-neurofeedback behandler



Hvad er det?

Ordet siger det i sig selv. Det er situationer, hvor du skal præsterer skal præstere noget, at angsten popper op. Den mest kendte; eller hyppigste er, hvad skal vi kalde den. Måske ”runde-situationen” virker. Vi er i et nyt lokale med fremmede mennesker og nu starter præsentationsrunden; som ”bare” er fx; ”fortæl hvem du er osv.”. Men vi hører ikke, hvad de andre siger, vi mærker uroen vokse i os, vi tænker, hvad skal vi sige, hænderne begynder at svede, tankemylder, for meget mundvand, osv.

 

Der er dog også andre dagligdags situationer, hvor vi skal præstere, som fremlægge for klassen, lave oplæg på jobbet eller foran en anden forsamling. Eller dette kursus, hvor du lige skal præsterer dig selv.

Og i uformelle sammenhænge, når du fx spiser frokost med kollegaen i kantinen, fester, middag med venner, møder – bange for at alles øjne falder på én.

 

Præstationsangst er en del af social angst og ikke en selvstændig angst lidelse. Det er klassisk, at den involverer andre mennesker for at kunne opstår modsat panikangst, generaliseret angst mm. Dog er det som ved de andre angst typer klassisk, at den største angst er angsten for angsten. Tankerne er dog centreret mere i den mellemmenneskelige relation, som: ”synes jeg er pinlig”, ”jeg skammer mig”, ”hvad tænker de dog om mig?”, ”mon de kan se det?”, ”mon de vurderer mig - det gør de helt sikkert og nok en nedvurdering!” osv.

 

 

Hvordan det?

Som alt andet adfærd er det vores følelse bagved, der giver denne angst. Bag adfærden at skulle ”præstere” noget, dvs. ”gøre” noget, ligger følelsen måske ikke at føle sig god nok- ikke at kunne slå til; der giver præstationsangst.

 

De fleste af disse følelser er skabt og lagret i theta årene, dvs. tilbage i alderen ca. 0-6 år. Årsagen er ofte, at du er blevet målt og vejet på din adfærd, så du har været elsket og værdsat for det du gjorde og ikke den du er/var. Du føler dig måske ligefrem nøgen, ubeskyttet og eksponeret?!

 

Herunder finder vi følelser som:

# Angsten for at blive forladt.

# Jeg er kun værd at elske, hvis…(uelsket)

# Andre kan se jeg ikke har styr på det, og er derfor ikke værd at hold af.

# Ikke god nok, medmindre…nervøsitet

# ikke værd at være samme med, fordi…

# Flov over sig selv, mindreværd.

#Synes det er pinligt, skam, skyld, usikkerhed,

# Bange for hvad andre tænker om én, vurderer én til.

# Så simpelthen ikke værd at holde af, fordi jeg ikke formåede at støvsuge i dag el. Lign.

 

Altså det er en samling af negative følelser. Så det er ofte en fortælling, der kører konstant nedenunder en angstform. Det er vores selvsamtale. Disse mekanismer ligger dybt i underbevidstheden, men kan bevidstgøres samt ændres med simple værktøjer og  støtte til VEDVARENHED i de 66 dage det tager at ligge en ny vane ind. (Resultat fra ny forskning fra London Universitet).

Altså dette mønster har rødder plantet dybt tilbage i opvæksten, medmindre du har været udsat for et traume senere i livet. Dog handler det oftest om, at du har skulle præstere for at opnå anerkendelse – en form for kærlighed. 

 

Så du har med en god opførsel (fx den søde, pæne pige), fået gode karakterer i skolen, været hjælpsom, lagt låg på de for omgivelserne ”besværlige” følelser.  På den måde oplever du følelsen af at dine følelser var forkerte, at du ikke var god nok som du var, men at du skulle være anderledes. Så du lyttede ikke til dig selv og dine følelser, men til omgivelserne og forsøgte at tilfredsstille dem ved at vælge en given adfærd og maske.

 

Angst er en sund reaktion. Selvom angstanfald er en kraftig reaktion er det en sund psykes reaktion på en vedvarende og voldsom overbelastning, som selvfølgelig ikke kan vare ved. Det kan dit nervesystem simpelthen ikke holde til. Så en behandling er nødvendig.

 

Udvikler du panik angst ovenpå din præstationsangst er det fordi de følelser der ligger nedenunder fylder for meget. Altså du har alt forlænge fortrængt smertefulde og ubehagelige følelser. Det er tid til at luge ud. Vi tror altid, at det er noget udenfor os selv, det er det aldrig, Det er altid vores egne følelser vi er bange for. Det andet er det vi kalder en projektion. Det er den nemme løsning, en beskyttelse af dig selv. Vi beskytter os selv ved den smerte det er at se ind i os selv, for det er nemmere at forholde os til det, hvis det ligger uden for os selv. Men så bliver vi også ved med at flygte fra os selv. Og i bund og grund deler vi jo hele livet på ondt og godt kun med os selv. Hvorfor så ikke være bedste venner med dig selv og vide at du er ok lige som du er. Der er kun en dig.

 

Sica tilbyder simple teknikker som ændrer og forebygger tilstanden, samt styrker dit selvværd og dine unikke talenter. Typisk forløb 6 gange over ca. 66 dage.

Jeg glæder mig til at møde dig. Bedste hilsner Christine


#66heartdays

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.