Jalousi

Skrevet d. 19-9-2016 17:27:47 af Ann Hansen - Psykolog

Jalousi - er det noget du kender til?

Det gør vi allesammen nok i en eller anden grad, men sommetider kan følelsen af jalousi komme til at fylde så meget, at den ødelægger ens dagligdag, eller endda forholdet til ens kæreste eller partner, selvom det i virkeligheden er det modsatte, man ønsker sig. 

Nogle gange kan det godt virke som om jalousi bare overfalder en ud af det blå, men det gør det sjældent. Der er næsten altid en grund til, at man blevet grebet af jalousien. Det kan være, at man har været i en situation, hvor tingene ikke gik som man forventede, eller man havde håbet på noget andet fra sin kæreste eller partner end det, man fik. Det kan også være, at kæresten bare fortæller en om en oplevelse han/hun havde, som man ikke selv var en del af, og man så derfor bliver ramt af en masse ubehagelige følelser og tanker. Ofte løber ens fantasi af med en, fordi vores fantasi er RIGTIG god til at udfylde huller i vores viden, og man kan også blive ramt af negative og selvkritiske tanker, som kan forstærke jalousien. 

Men heldigvis er der masser, man kan gøre for at mindske følelsen af jalousi. Det handler rigtig meget om at tage en beslutning om at begynde at arbejde med følelsen helt konkret, og turde at gøre noget andet end det, man plejer at gøre når jalousien griber en. Følgende temaer kan være en god ide at kigge på, og man kan jo bare starte der, hvor man synes det giver mest mening for en og ens partner: 

Tema 1: Nysgerrighed 
Når du bliver grebet af jalousi og allermest har lyst til at blive vred og/eller flygte fra situationen, så stop lige op, tag en dyb vejrtrækning, og prøv om du kan finde nysgerrigheden frem istedet for. Begynd at eksperimentere med at stille spørgsmål, så du kan få noget mere viden om den situation, fortælling eller oplevelse, der triggede jalousien. Det handler om at få et mere nuanceret billede af hvad der i virkeligheden skete, så du kan få stoppet din fantasi i at løbe af med dig i diverse skrækscenarier. 

Tema 2: Åbenhed og ærlig kommunikation
Det hjælper altid på følelser, hvis man kan få lov til at sige dem højt og især hvis man på forhånd kan tage en snak med kæresten om, at han/hun skal hjælpe dig med at mindske jalousien. Så bliver det også lettere at stille flere spørgsmål end du plejer, så det ikke opleves som et tredjegradsforhør. I kan f.eks. lave en aftale om at lige så snart du opdager, du er blevet grebet af jalousien, så siger du noget i retningen af "Hov, nu blev jeg lige overfaldet af jalousien, kan vi ikke lige stoppe og få opklaret hvor det kom fra?". Hvis du skal have mindre jalousi, skal i kunne snakke højt om jalousien, og ofte skal der snakkes om den mange gange, og i mange forskellige situationer. Du kan også øve dig i at sige højt, hvad du egentlig har brug for. Ofte går vi og kommer til at antage eller forvente rigtig mange ting fra hinanden, men der er ingen, der kan læse tanker, så det kan også hjælpe på jalousi, hvis du bliver bedre til at bede om de ting, du har brug for, om det så er snak, hygge på sofaen med netflix, sex eller fælles oplevelser. 

Tema 3: Selvværd og selvtillid 
Den her bliver vi allesammen også ramt på en gang imellem. Følelsen af ikke at være tilstrækkelige eller ikke at føle os gode nok. Det kan være en god ide at starte med at acceptere, at i er to forskellige mennesker i et forhold, og at i hver især har ret til også at have et liv ved siden af forholdet. Det er sundt både at have noget, man deler med hinanden, men der skal også være plads til at holde fast i sine egne interesser og behov, som ikke nødvendigvis altid inkluderer partneren. I ejer ikke hinanden, og hvis man synes, man skal gøre ALTING sammen, så mister man hurtigt sig selv, og så er det, at man bliver usikker på sig selv og får selvkritiske tanker, og det forstærker bare jalousien. Det kan være en god ide at begynde at skrive de der negative og selvkritiske tanker ned, fordi de fleste af os har mange flere af dem end vi tror, fordi de bare kører automatisk. Men når de kommer ned på papir, kan du bedre vurdere om de bare skal kastes væk, eller om der er nogen af dem, du har lyst til at arbejde på. Mange af den slags tanker er overdrevne negative og urealistiske, så du skal sandsynligvis arbejde på at gøre dem mere realistiske. Jo mere selvværd og selvtillid du får, jo mindre tilbøjelig vil du være til at tænke negativt om dig selv, eller tvivler på dig selv i sammenligning med andre. Du vil bedre kunne håndtere, og glæde dig på kærestens vegne over at han/hun også har gode oplevelser med f.eks. venner, uden at begynde at spekulere over alt muligt negativt i den forbindelse. 

Det var nogle af de vigtigste områder at arbejde med, hvis man godt kunne tænke sig at ens jalousi kom til at fylde lidt mindre. Det er hårdt arbejde, men det er det hele værd, når man hurtigt kan mærke en forbedring! God arbejdslyst :-) 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.